Toppmeny

Pressmeny

Press

Senaste pressmeddelanden

2016-10-11: Wikimedia Sverige vinner Sociala Medier-priset 2016!
​I dag tillkännages det att Wikimedia Sverige är 2016 års mottagare av Sociala Medier-priset. Priset är på 100 000 kronor och delas ut av Borås stad och Högskolan i Borås. Det finansieras av Sparbanksstiftelsen Sjuhärad. Priset motiveras med att Wikimedia Sverige "på ett innovativt sätt samlar in och presenterar användargenererad kunskap i det digitala landskapet".
2016-09-01: I dag drar världens största fototävling igång!
I dag drar världens största fototävling - Wiki Loves Monuments - igång för sjätte året i rad. Förra året deltog fler än 6 200 fotografer från 33 olika länder. Tillsammans bidrog de med över 220 000 bilder, som nu finns på Wikimedia Commons och både används i Wikipediaartiklar och är fria för alla att använda även i andra sammanhang.
2016-08-31: I höst lär sig fler skriva på Wikipedia!
Under hösten arrangerar Wikimedia Sverige i samarbete med Stockholms Stadsbibliotek en serie Wikipediaträffar. Syftet är att lära fler hur de själva kan bidra med sin kunskap till historiens största uppslagsverk - Wikipedia. Ingen förkunskap krävs och alla är varmt välkomna.
2016-08-25: Unika bilder av hotat kulturarv släpps fria till allmänheten
​Närmare 450 unika bilder av hotat kulturarv i Syrien finns nu för första gången tillgängligt för allmänheten. Genom ett samarbete mellan Wikimedia Sverige, Wikimedia Italia och Gruppo Archeologico Romano (GAR) har bilderna laddats upp under en fri licens på Wikimedia Commons, den fria mediadatabasen som bl.and annat innehåller de bilder som används på Wikipedia.
2016-07-27: ​Pride på slottet: Genusfotografen och Wikimedia Sverige bjuder in till normkritiskt vernissage i Livrustkammaren
Tillsammans med Tomas “Genusfotografen” Gunnarsson och volontärarbetande Wikipedianer har Wikimedia Sverige under närmare ett års tid arbetat fram ett hundratal normmedvetna bilder kring två teman: underkläder och anatomi, till Wikipedias fria bilddatabas. Nu är bilderna klara och det är självklart dags att fira det med ett vernissage som går av stapeln i Livrustkammaren.
2016-07-26: Vi skriver hbtq-historia tillsammans - på Wikipedia!
Nu har alla chans att skriva hbtq-historia tillsammans! Wikimedia Sverige, Genusfotografen, Livrustkammaren, Nationalmuseum, Historiska museet, The Unstraight Museum och Kungliga biblioteket bjuder in till Wikipedia-verkstad. Vi inspirerar och instruerar. Alla är välkomna, ingen förkunskap krävs.
2016-07-07: Världens största uppslagsverk har skrivläger för kvinnor i Molkom
Just nu pågår ett Wikipedia-läger för kvinnor i Molkom. 10 kvinnor får en djupdykning i hur Wikipedia fungerar och hur de själva kan bidra till uppslagsverket. ​Målet är att öka jämställdheten på Wikipedia. Lägret finansieras av Wikimedia Sverige och arrangeras av volontärer.
2016-05-24: Att skriva kulturhistoria på Wikipedia: Nytt pilotprojekt för gymnasiet i samarbete med Nordiska museet
Nordiska museet söker gymnasielärare som vill delta i pilotprojektet ”Att skriva kulturhistoria på Wikipedia”. I projektet som pågår under läsåret 2016/2017 kommer gymnasielärare att handleda sina elever i att skriva kulturhistoriska artiklar på Wikipedia. Utifrån unikt källmaterial i Nordiska museets arkiv och bibliotek får eleverna lära sig skriva för uppslagsverk och öva på digital källkritik.
2016-05-02: Svenskspråkiga Wikipedia fyller 15 år och 3 miljoner artiklar!
Den 3 maj fyller ​svenskspråkiga Wikipedia 15 år. På dessa år har uppslagsverket gått från noll till 3 miljoner artiklar och är därmed också det största svenskspråkiga uppslagsverket genom historien. Wikimedia Sverige firar 15-årsdagen genom att välkomna alla till ett öppet hus med tårta, tilltugg och nostalgiska nedslag i den svenska Wikipediahistorien. Wikimedia Sverige firar med öppet hus.
2016-04-04: Högsta domstolen väljer att krympa det offentliga rummet istället för att gå på Wikimedia Sveriges linje
Wikimedia Sverige stämdes 2013 av BUS (Bildkonst Upphovsrätt i Sverige) för sajten Offentligkonst.se, en sajt där man kan ladda upp egna bilder av offentlig konst så att andra lätt kan hitta den, BUS hävdade att Wikimedia Sverige bröt mot upphovsrättslagen när man publicerade bilder av konstverk. I dag beslutade Högsta domstolen att gå på BUS linje i målet.
2016-04-01: Prenumerera på tryckt pappers-Wikipedia!
Den digitala trenden visar inga tecken på att mattas av. Digitaliseringen pågår överallt. Samtidigt finns det många som inte riktigt hinner med. För att möta dessa personers behov har Wikimedia Sverige valt att parallellt anamma retrotrenden. Från och med september 2016 kommer alla att genom Wikimedia Sverige kunna prenumerera på en tryckt pappersversion av det digitala uppslagsverket Wikipedia.
2016-03-22: Ny öppen lärresurs på nätet placerar elever på kartan
Hur kan elever och lärare tillsammans skapa förståelse för delakultur, källkritik och kopplingen mellan den fysiska och digitala platsen i ett samhälle i ständig förändring? Frågan besvaras nu av Wikimedia Sverige, Stockholmskällan och Riksantikvarieämbetet genom innovationsprojektet “Välkommen till min plats - elever söker och delar kunskap om sitt närområde i nutid, dåtid och framtid".
2016-03-08: Fler kvinnor på Wikipedia gör både uppslagsverket och världen bättre
90 procent av skribenterna på Wikipedia är män. Det finns fyra gånger så många artiklar om män som om kvinnor. Det är sorglig statistik som många arbetar för att förbättra. Därför rullar i veckan den globala kampanjen ​ART + FEMINISM i gång. I Stockholm är Hallwylska palatset värd för ​evenemanget. Sara Mörtsell från Wikimedia Sverige finns på plats och berättar om hur man redigerar på Wikipedia.

Följ Wikimedia Sverige på MyNewsdesk