Publicera kulturskatterna

Tillsammans med 12 andra internet-veteraner har jag skrivit en debattartikel på Svenska Dagbladets webbplats där vi uppmanar regering och riksdag att göra det enklare för våra minnesinstitutioner (arkiv, muséer och bibliotek) att publicera sina kulturskatter på nätet. Som det är nu finns det inte mycket som tyder på att vår kulturskatt digitaliseras inom kort. I ingressen står det: ”Vi kommer ha flygande bilar innan kulturarvet finns på nätet”. Ironiskt nog skrev Per Gudmundsen i SvD nyligen om att det nog inte blir några flygande bilar – men vi hoppas ändå på att kulturskatterna ska föras ut till allmänheten. Förhoppningsvis blir det fler museer som lägger ut sina bilder såsom Nordiska museet har gjort på Wikimedia Commons (se här), fler museer som lägger ut sina bilder såsom Regionarkivet har gjort på samma ställe (se här), och fler ämbeten som lägger ut sina bilder såsom Riksantikvarieämbetet har gjort på Flickr (se här).
Om man vill veta vilka fler samarbeten som finns mellan kulturinstitutioner och stora mediearkiv på nätet finns det massor av titta på här och här.
Kommentera gärna. Vad skulle du vilja se för bilder på Wikimedia Commons och Flickr? Vilka institutioner borde börja lägga ut bilder? Kan du göra något för att övertyga riksdagen och regeringen att förenkla situationen? Och vad borde Wikimedia Sverige och andra göra i fortsättningen? Alla idéer och tankar är välkomna.
Wikimedia Sverige har länge arbetat för att fler organisationer ska kunna göra sådana här insatser. Vi har inte varit ensamma. Bland annat har vi samarbetat mycket med Creative Commons. Bland annat intervjuade jag deras företrädare Mathias Klang på bokmässan i Göteborg i somras, se filmen här.
Creative Commons har gjort en webbplats där man kan söka i flera olika mediearkiv efter fria verk samtidigt. Testa gärna att söka på något på den nu. Det är en bra resurs för att göra det enklare för till exempel lärare som vill se till att eleverna får tag på material som är fritt att återanvända.
Men det är inte alltid lätt att skapa sådana här samarbeten. Det krävs ofta många samtal för att förklara vad det är vi vill, vad vi kan erbjuda och hur det ska gå till. Ibland arbetar vi i uppförsbacke, eftersom det finns flera som vill se till att alltfler verk skyddas och att minnesinstitutionerna inte lyssnar alltför mycket på sådana som oss. Därför krävs det ibland bra iniativ inifrån, som det här.
Eftersom Wikimedia Sverige enbart består av frivilliga krafter och är nästan helt beroende av donationer för att kunna göra det möjligt att arbeta så här, hoppas jag att fler klickar på bannern längst upp på Wikipedia och skänker en slant. Du kan också föra över pengar direkt till oss på bankgiro 5822-9915 eller via Payson. Hälften av pengarna går till Wikimedia Foundation som driver Wikipedia och dess systerprojekt, och resten till oss. Du kan läsa mer om hur vår budget för 2010 såg ut här. Om du vill vara med och bestämma vad vi ska göra nästa år, kan du antingen skicka mail till styrelsen(snabel-a)wikimedia(punkt)se, eller komma på årsmötet 2011 (mer detaljer kommer inom kort).