Var med och utse Wikimedia Commons bästa bild från 2011

Som du som läser detta antagligen är medveten om, finns en otrolig mängd bilder på Wikipedia som illustrationer till encyklopedins artiklar. Men något du kanske inte visste är att Wikipedias bilder egentligen inte ligger på själva Wikipedia, precis som informationen man får upp när man söker på Google egentligen inte ligger på själva Google. Var ligger då den fantastiska, mytomspunna plats där Wikipedias bilder huserar? Vilken är sanningen bakom världens största och kanske bästa encyklopedis så talrika illustrationer?

Wikimedia Commons. Det är gåtans svar, och namnet på den enorma databas med bilder, videoklipp och musik varifrån Wikipedia och de andra fria projekten som drivs av stiftelsen Wikimedia Foundation får sina mediefiler. Det är till exempel här som bilder och liknande material från de ABM-institutioner Wikimedia Sverige samarbetat och samarbetar med hamnar, så att de kan spridas och användas vidare. Det är också just detta som är poängen med att ha bilderna på ett eget projekt, istället för på själva Wikipedia: för det första kan bilderna därmed läggas på Commons centralt och sedan användas på alla hundratals språkvarianter av Wikipedia och de andra Wikimedia-projekten utan att man behöver ladda upp dem på varje enskilt projekt, och för det andra kan media läggas på Commons som kanske inte alltid är så relevant för en encyklopedi, men som kan ha andra värden för kunskapsspridning, till exempel rent estetiska, då bilderna i ett sådant fall kan vara användbara för exempelvis en fotograferingsmanual på Wikibooks.

För någon som inte känner till Wikipedias fantastiska potential att verkligen bli den främsta encyklopedin mänskligheten skådat och givit upphov till, och det faktum att denna vision är på god väg att realiseras tack vare hundratusentals frivilliga världen över som delar på arbetet att förverkliga vårt mål, kan det kanske komma som en överraskning att många av Commons bilder är tvivelsutan förstklassiga sådana, i nivå med professionella, världsberömda fotografers verk. Men om man väl insett kraften hos människors frivilliga, altruistiska insatser för sin omvärld och sina medmänniskor, är det inte förvånande att detta närmast uteslutande ideella projekt har så många fullkomligt fantastiska illustrationer.

Och nu är det dags för de bästa av dessa bilder att utses! Årligen arrangeras tävlingen Picture of the Year på Commons, och årets upplaga, Picture of the Year 2011, har nyligen dragit igång. Den första röstningsfasen är öppen till och med 6 juni, ett datumval som säkerligen inte har något som helst att göra med det faktum att denna dag sedan en tid är röd i den svenska almanackan. Men det är ju roligt för Sverige-boende att ha en extra ledig dag att ägna åt att gå igenom alla de vackra gallerierna, där Commons bästa bilder år 2011 – de som under det gångna året utsetts till Featured Pictures – är grupperade efter ämnesområde.

Röstningsreglerna är enkla:

  1. För att få rösta måste du ha ett konto på ett Wikimedia-projekt (t.ex. svenskspråkiga Wikipedia) där du gjort minst 75 redigeringar innan 1 april i år, och ditt konto måste vara kopplat via SUL till ett Commons-konto (om ditt konto uppfyller kriterierna kan du testa på en särskild sida för det).
  2. I första fasen som nu pågår kan alla rösta på hur många bilder man vill (maximalt 1 röst per bild, dock, av lätt insedda skäl 😉 ).
  3. Till andra och sista fasen går de 32 bilder som fått flest röster i första fasen vidare (om någon av ämneskategorierna blir utan finalist kommer den ämneskategorins mest populära bild automatiskt ändå blir finalist – så det kan bli fler än 32 bilder i finalen). I denna slutfas kommer varje röstare bara få ge en röst till en enda bild. Detta gör den andra fasen till mycket svårare att rösta i – riktig beslutsångest uppkommer då man ska välja mellan flera extremt högkvalitativa bilder.

rösta nu, innan den sjätte juni! Tillsammans utser vi Commons bästa bild år 2011! Och glöm inte att vem som helst – ja, även du! – kan ladda upp en bild på Commons och få den som deltagare i tävlingen, om den blir utsedd till Featured Picture. Vem vet – kanske blir det just du som tar hem segern i Picture of the Year 2012?

Foto: ESO/Yuri Beletsky, CC-BY 3.0
Foto: ESO/Yuri Beletsky, CC-BY 3.0

Vinnaren av Picture of the Year 2010 (de andra deltagarna det året kan ses på tävlingens sida på Commons). Detta fascinerande fotografi togs av Yuri Beletskey, i hans arbete för Europeiska sydobservatoriet, en astronomisk organisation som valt att släppa så gott som samtliga sina bilder till allmänheten, via licensen CC-BY 3.0. Tack vare detta beslut har denna underbara illustration av forskarnas målmedvetna strävan efter ständigt ny kunskap om Universum fått en betydligt större publik, och troligen har Europeiska sydobservatoriet självt fått mängder av fler människor intresserade av och medvetna om deras verksamhet. En win-win-situation, således, för alla inblandade. Min personliga åsikt (Wikimedia Sverige har mig veterligt ingen uppfattning i frågan om vilken bild som var Commons bästa år 2010 🙂 ) är att det är mycket trevligt att en så häpnadsväckande bild, som dessutom symboliserar den enorma kraften hos såväl vetenskapen i sig som hos ABM-institutioners strävan att nå ut till allmänheten via fria licenser, utnämnts till Commons bästa bild anno 2010. Detta är helt strålande!

Uppdatering: det visar sig nu att röstningen i första fasen slutar först 7 juni 21:00 (oklart dock vilken tidszon det gäller). Än finns tid att rösta!

Leo ”Calandrella” Rudberg (privat blogg)