Hackathon under kristallkrona

Den 10-11 april gick Digikult av stapeln i Göteborg. Om denna konferens med fokus på kulturarv på nätet och digitalisering kommer ni kunna läsa mer i ett senare blogginlägg; jag är nämligen här för att prata lite om det hackathon som organiserades av Wikimedia Sverige och ägde rum parallellt med konferensen.

Sveasalen på Elite Plaza där hackathonet ägde rum.
Sveasalen på Elite Plaza, en lite ovanlig plats för ett hackathon?
Bild: André Costa/CC-BY-SA

Ett hackathon är, enligt en välbekant encyklopedi, ett ”event där programmerare träffas för att programmera och inspireras av varandra[…]”. Utvecklandet pågår ofta under fria former men med en tidsgräns på 24 timmar eller en helg för att intensifiera arbetet. I vårt fall betydde det att 5 utvecklare (varav en på distans) slog sig ner under en kristallkrona på Elite Plaza för att under 36 timmar se vad de kunde åstadkomma på temat öppen kulturarvsdata.

Vi bestämde oss ganska snabbt för att arbeta tillsammans snarare än att tävla. Vi bestämde oss för att utveckla en webbtjänst som sökte i flera olika öppna databaser med kulturarvsdata för att presentera en mashup av det kulturarv som finns kring användarens position. Tjänsten byggdes så att den fungerar på dator, läsplatta eller (modern) mobiltelefon och kan hämta positionen via GPS, ip-nummer eller kartangivelse.

De datakällor som tjänsten tittar på är:

  • Europeana: Europeana är ett EU-initiativ för att samla media från kulturarvsinstitutioner inom Europa i en portal. Genom deras öppna api hittar vi bl.a. bilder och dokument.
  • Wikipedia: Denna källa kräver under omständigheterna ingen presentation. Tack vare alla geotaggade artiklar kan vi nu läsa om närliggande objekt.
  • Kulturarvsinstitutioner: Via de institutionsmallarna som finns på Wikimedia Commons byggde vi upp en databas över platsbestämda kulturarvsinstitutioner.
  • Offentlig konst: Verktyget kan även söka i vår öppna databas för Offentlig konst efter närliggande konstverk. Då denna databasen fortfarande innehåller ytterst få koordinatsatta konstverk är denna datakällan inte aktiverad som standard.

Verktyget har byggts modulärt så att nya dataleverantörer lätt kan läggas till allt eftersom dessa identifieras.

Demon kan ni själv pröva på http://misc.mickenordin.se/digikult/ och källkoden hittas på https://github.com/digikult/webapp.

Det var ett väldigt trevligt event för vilket jag tackar de övriga deltagarna samt organisatörerna. Det fanns många bra idéer och det var verkligen inspirerande att se hur snabbt ett verktyg kan byggas ihop. Detta visar att många nya möjligheter finns när väl data är fritt tillgänglig online. Detta var bara ett exempel, vad för roligt kan du komma på?

Som avslutning får ni här ett inslag från Västnytt som kom och hälsade på. http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vastnytt/hitta-kulturarvet-pa-natet

2 tankar om “Hackathon under kristallkrona

Comments are closed.