Wikimedia Sverige är stolt samverkanspartner i Sveriges första masterprogram i Digital humaniora

Sources of information
Sources of information av Helixitta CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
För ungefär ett år sedan inleddes planeringen för oss på Wikimedia Sverige att bli en av flera samverkansparter för Sveriges första masterprogram i Digital humaniora som denna hösttermin startade på Göteborgs universitet. Ett internationellt tvärvetenskapligt ämne som förenar digital teknik med historia och kultur passar väl ihop med hur Wikipedia och Wikimediaprojekten påverkar tillgång, representation och metoder kring kulturarv i digitala miljöer.

Nästa vecka inleder kursens digitala humanister sina Wikipediaarbeten som ett delmoment inom kursen Delnings- och deltagarkulturer (15 hp), som beskrivs enligt följande:

På kursen diskuterar vi digital forsknings- och kulturarvsförmedling och medierade representationer av kulturarv. Den ger också kunskap om den förändrade forskarrollen och förändrade publiceringskulturer och inbegriper teoretiska perspektiv på samtida, digitalt född kultur utifrån dess mediespecifika förutsättningar.

Kursanpassat stöd

Syftet med uppgiften är för kursdeltagarna att bekanta sig med Wikipedias redigeringsprocess, ramverk och deltagarkultur. Designen för Wikipediauppgiften har arbetats fram i samarbete med programkoordinator Jenny Bergenmar. Det nya verktyget “Dashboard” används för att underlätta genomförandet för både studenter och lärare så att Wikipediaerfarenheten blir så positiv som möjligt och synliggör vad studenter åstadkommer på Wikipedia. Dessutom kommer kursen blir den första från ett svenskt lärosäte att använda den nya funktionen med kursanpassad tidslinje, som i pedagogiska steg stöttar hela genomförandet från början till slut.

Humaniora på Wikipedia

Vad ska studenterna skriva om? Studenternas uppgift är att välja artiklar inom humaniora och antingen skapa nya eller utveckla redan existerande artiklar. Att förbättra Wikipedias humaniorainnehåll blir ett konkret redskap för studenterna till att tillgängliggöra kulturarv och representera ämnen som annars riskerar falla i glömska.  En översiktlig beskrivning av uppgiften finns här.