Wiki Loves Earth 2021 – en tillbakablick

Vy över Vivesholm. Vinnarbild i Wiki Loves Earth 2021 i Sverige. Foto: Måns Hagberg, CC BY-SA 4.0. Via Wikimedia Commons.

Under pandemin har folk strömmat i massor till svenska naturreservat och nationalparker. Närmiljön har helt plötsligt blivit ett sätt för människor att umgås, när den återkommande parollen har varit “håll avstånd”. 

Men även om människor har hittat till naturreservaten, har många av naturreservaten fortfarande inte hittat till internet. Via fototävlingen Wiki Loves Earth, en av världens största fototävlingar, försöker Wikimediarörelsen att ändra på detta. Den skyddade naturen i världen ska vara tillgänglig även digitalt. 

När Wikimedia Sverige nu anordnade den svenska deltävlingen för femte gången bidrog totalt 156 deltagare med 1 875 bilder. 403 unika objekt – alltså naturreservat, nationalparker, naturminnen och biosfärområden – har avbildats i tävlingen. Det innebär att många platser, som tidigare var blåa på den digitala naturarvskartan, nu är fotograferade, digitaliserade och tillgängliga för vem som helst, varhelst det finns internet. 

Flest bilder togs på naturreservatet Indalsälvens delta i Timrå kommun, nästan hundra stycken. Här en av dem – föreställande en skylt för naturistbad. Dock ganska få naturistbadare, på den smällkalla vinterbilden. Foto: Hans Lindkvist, CC BY-SA 4.0.

Det enskilda naturreservat som fotograferades flest gånger var Indalsälvens delta i Timrå kommun, med nästan hundra nytagna bilder. Länet med flest fotograferade objekt var Södermanland, med 258 bilder – strax före Västernorrland med 248 och Skåne med 242. Alla län fotograferades, men till Värmland behöver vi nog ordna särskilda aktiviteter framöver – i år resulterade all den vackra naturen som Värmland har att erbjuda bara i ett fotografi i tävlingen. 

För andra året samarbetade vi med Svenska Unescorådet i anordningen av tävlingen. Ett särskilt pris delades ut till bästa bild från ett biosfärområde, och detta pris vann Tjustorparn med sin fascinerande – eller möjligtvis skräckinjagande? – närbild på en vanlig skorpionslända från Biosfärområde Vänerskärgården med Kinnekulle. Totalt var 29 av fotografierna tagna i biosfärområden.

Under hösten 2021 presenteras de internationella vinnarna i fototävlingen. De svenska vinnarna kan du se här, och alla bilder i internationella finalen 2021 finns här.

Tjustorparns närbild på en vanlig skorpionslända utsågs till årets bästa bild från ett biosfärområde. Vacker – och lite läskig, tycker vi. Foto: Tjustorparn, CC BY-SA 4.0.