Nytänk i naturen

Maj är här, och Wiki Loves Earth är igång. I stort är tävlingen sig lik med en deltävling i Sverige där 15 bilder sen går vidare till den internationella finalen och möter vinnarbilderna från de andra deltagande länderna. Nationalparker, naturreservat, naturminnen och biosfärområden är de områden och objekt som gäller, och de går att hitta via kartverktyget eller listorna. Utöver det finns det några förändringar jämfört med tidigare år, så läs mer om uppdateringarna här och hur du kan bidra.

Svanar över Tysslingen, vinnarbild 2022. Foto: Jan Forsmark, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons

I grundtävlingen kommer juryn att välja ut 15 bilder uppdelat på kategorierna landskap och närbild, och inte mer än tio från någon av kategorierna. Dessa 15 bilder kommer att gå vidare till internationella finalen, juryn kommer även att utse en totalvinnare som blir bästa bild. En anpassning till internationella tävlingen är att en enskild fotograf inte kommer få med mer än två bilder, för att få bättre spridning i resultatlistan.

Skärmdump av Wiki Loves Earth-kartan, med grön färg på områden som har bild och blå färg på områden som saknar bild. Bild från Wikimedia Commmons.

För att uppmuntra fotografer att upptäcka nya områden, och på sikt få bilder från alla områden som ingår i tävlingen, kommer det i år att delas ut ett specialpris till en fotograf som bidrar med bilder på ett tidigare ofotograferat område. Alla områden som saknade bilder första maj är med, och vinnaren kommer att lottas fram. Fotografer kommer att få en lott per tidigare ofotograferat område de bidrar till, så fler upptäcktsfärder ger fler lotter. (Not 1. Det är en lott per område, och inte en lott per bild. Så det är ingen anledning att bidra med fler suddiga bilder från samma område för att öka chanserna. Not 2. På Wikimedia Commons finns många bilder som inte är kopplade till rätt områden. För tävlingens skull utgår vi dock från hur listor och karta ser ut nu, men uppskattar alltid koppling av äldre bilder till rätt områden med mallar och SDC. När tävlingen började saknade nästan 5 000 av 6 500 områden bild, så det finns en del att jobba med.)

Några av de 59 bilder på Gulåsens naturreservat Hans Lindqvist bidrog med förra året. Skärmdump från kategorin på Wikimedia Commons där alla bilder går att se.

En fluga gör ingen sommar, och en bild för att täcka ett helt område förslår inte heller. För att bättre visa all fin natur kommer ett pris även delas ut till fotografen av bästa bildserie om minst tio bilder på ett område eller objekt. Översikt, närbild, detaljer samt olika ljus, väder och årstider uppmuntras, och ju större variation desto bättre så urvalet för att illustrera området blir så stort som möjligt.

Med det sagt, hugg tag i kameran och ge dig ut i naturen. Bjud med vänner, bekanta eller vem som helst på en fotosafari och om det behövs går det att söka bidrag för hyra av cykel eller bil eller fikakostnader för att ge guldkant på dagen. Tävlingen är öppen hela maj, så vänta inte för länge med att ladda upp dina bilder.