Toppmeny

Pressmeny

Press

Senaste pressmeddelanden

2017-06-02: Överlämnar roadmap till regeringen
​30 maj överlämnade Wikimedia Sverige en roadmap och en vitbok om kommunala öppna data till regeringen och civilminister Ardalan Shekarabi. De är ett resultat av drygt nio månaders resor runtom i Sverige för att träffa politiker och tjänstemän i kommuner, för att inventera hur arbetet med öppna data går.
2017-04-26: Årets pedagogiska pris tilldelas Wikimedia Sveriges och Stockholmkällans projekt “Välkommen till min plats”
​Igår, 25 april, på Museernas Vårmöte tillkännagavs vinnaren av årets pedagogiska pris. Det blev projektet “Välkommen till min plats”, som drivs av Wikimedia Sverige och Stockholmskällan.
2017-04-21: Wikipedia-dagen 2017 inträffar för första gången 22 april
Lördag 22 april inträffar för första gången Wikipedia-dagen. Utöver en rad panelsamtal och föreläsningar på temat faktaresistens, falska nyheter och objektivitet på internet, kommer Wikimedia-priset för första gången delas ut. Priset går till den som det senaste året mest verkat för att sprida fri kunskap, och 2017 års pristagare är Holger Ellgaard.
2017-04-18: Wikimedia och UNESCO fördjupar samarbetet
​18 april inträffar Världsarvsdagen. Det innebär även att första upplagan av skrivtävlingen UNESCO Challenge inleds på Wikipedia. Därefter kommer den att pågå i en månad, till 18 maj. Tävlingen organiseras av UNESCO, Wikimedia Sverige och Riksantikvarieämbetet, och syftar till att förbättra artiklar om världsarven. Till tävlingen har UNESCO släppt ett stort antal bilder och texter med fri licens.
2017-04-03: Vikten av transparens i en faktaresistent värld - Wikimedia Foundations Katherine Maher talar i Stockholm
I en faktaresistent värld är transparens viktigare än någonsin. Det menar​ Katherine Maher - högsta chef för Wikimedia Foundation som står bakom Wikipedia - och som nu gästar Stockholm. Hon kommer den 5 april att invigningstala om detta på ​ICA SBA 2017, en konferens för internationella företagsarkiv som ​Centrum för Näringslivshistoria i år står värd för.
2016-10-11: Wikimedia Sverige vinner Sociala Medier-priset 2016!
​I dag tillkännages det att Wikimedia Sverige är 2016 års mottagare av Sociala Medier-priset. Priset är på 100 000 kronor och delas ut av Borås stad och Högskolan i Borås. Det finansieras av Sparbanksstiftelsen Sjuhärad. Priset motiveras med att Wikimedia Sverige "på ett innovativt sätt samlar in och presenterar användargenererad kunskap i det digitala landskapet".
2016-09-01: I dag drar världens största fototävling igång!
I dag drar världens största fototävling - Wiki Loves Monuments - igång för sjätte året i rad. Förra året deltog fler än 6 200 fotografer från 33 olika länder. Tillsammans bidrog de med över 220 000 bilder, som nu finns på Wikimedia Commons och både används i Wikipediaartiklar och är fria för alla att använda även i andra sammanhang.
2016-08-31: I höst lär sig fler skriva på Wikipedia!
Under hösten arrangerar Wikimedia Sverige i samarbete med Stockholms Stadsbibliotek en serie Wikipediaträffar. Syftet är att lära fler hur de själva kan bidra med sin kunskap till historiens största uppslagsverk - Wikipedia. Ingen förkunskap krävs och alla är varmt välkomna.
2016-08-25: Unika bilder av hotat kulturarv släpps fria till allmänheten
​Närmare 450 unika bilder av hotat kulturarv i Syrien finns nu för första gången tillgängligt för allmänheten. Genom ett samarbete mellan Wikimedia Sverige, Wikimedia Italia och Gruppo Archeologico Romano (GAR) har bilderna laddats upp under en fri licens på Wikimedia Commons, den fria mediadatabasen som bl.and annat innehåller de bilder som används på Wikipedia.
2016-07-27: ​Pride på slottet: Genusfotografen och Wikimedia Sverige bjuder in till normkritiskt vernissage i Livrustkammaren
Tillsammans med Tomas “Genusfotografen” Gunnarsson och volontärarbetande Wikipedianer har Wikimedia Sverige under närmare ett års tid arbetat fram ett hundratal normmedvetna bilder kring två teman: underkläder och anatomi, till Wikipedias fria bilddatabas. Nu är bilderna klara och det är självklart dags att fira det med ett vernissage som går av stapeln i Livrustkammaren.
2016-07-26: Vi skriver hbtq-historia tillsammans - på Wikipedia!
Nu har alla chans att skriva hbtq-historia tillsammans! Wikimedia Sverige, Genusfotografen, Livrustkammaren, Nationalmuseum, Historiska museet, The Unstraight Museum och Kungliga biblioteket bjuder in till Wikipedia-verkstad. Vi inspirerar och instruerar. Alla är välkomna, ingen förkunskap krävs.
2016-07-07: Världens största uppslagsverk har skrivläger för kvinnor i Molkom
Just nu pågår ett Wikipedia-läger för kvinnor i Molkom. 10 kvinnor får en djupdykning i hur Wikipedia fungerar och hur de själva kan bidra till uppslagsverket. ​Målet är att öka jämställdheten på Wikipedia. Lägret finansieras av Wikimedia Sverige och arrangeras av volontärer.
2016-05-24: Att skriva kulturhistoria på Wikipedia: Nytt pilotprojekt för gymnasiet i samarbete med Nordiska museet
Nordiska museet söker gymnasielärare som vill delta i pilotprojektet ”Att skriva kulturhistoria på Wikipedia”. I projektet som pågår under läsåret 2016/2017 kommer gymnasielärare att handleda sina elever i att skriva kulturhistoriska artiklar på Wikipedia. Utifrån unikt källmaterial i Nordiska museets arkiv och bibliotek får eleverna lära sig skriva för uppslagsverk och öva på digital källkritik.

Följ Wikimedia Sverige på MyNewsdesk