Museer, arkiv och bibliotek: Upp till bevis

Jag har tidigare skrivit om att handboken för arkiv, bibliotek och museer (”Kulturskatter på nätet”) är på gång snart. I själva verket äger lanseringsmötet rum den 1 juni, på Kungliga Biblioteket. Det är mycket spännande. Snart är biljetterna slut.
Men det är lätt att diskutera om hur det borde vara, och att lyssna på föredrag. Alltför lätt.
Därför vill vi bjuda in er till en tävling som kommer att äga rum i samband med lanseringen av ”Kulturskatter på nätet”. Vi kallar den tävlingen ”Upp till bevis”.

Upp till bevis

Det här är reglerna:
* ta med en enda bild (fotografi, tavla, karta, dokument) på en USB-sticka eller liknande
* bilden ska vara fri, d.v.s. antingen fritt licensierad eller inte längre omfattas av upphovsrätt
* bilden ska också ha ordentlig metadata. Titta gärna på den här bilden (rulla ner under bilden) för ett exempel på vilka fält ni kan ha med i metadatan
* metadatan ska också finnas med på USB-stickan eller motsvarande
* någon ska berätta varför ni valt just den bilden. Det kan röra sig om en fascinerande bakgrundshistoria, att den representerar en samling som ni kommer ladda upp på Wikimedia Commons, eller att den är typisk för er organisation, etc
Tillsammans kommer vi att ladda upp bilden på Wikimedia Commons under förmiddagen. Den institution som har den bästa motivationen vinner ett fint pris! Dessutom kommer institutionen bli omnämnd både på Wikimedia Sveriges webbplats och i ett internationellt nyhetsbrevet för ABM-frågor och Wikimedia.
Vi har medvetet valt att gå ut med den här överraskningen så nära lanseringsdagen för att uppmuntra spontanitet och testlusta. Det rör sig trots allt bara om en enda bild. Eventuella frågor skickas till lennart@wikimedia.se.
För er som inte kan medverka på lanseringsmötet, misströsta inte! Tävlingen är öppen för alla, hela tiden! Man kan alltid ladda upp bilder på Wikimedia Commons, berätta om varför man gör det och få beröm.
Uppdatering 29 maj: Idag har Dagens Nyheter lagt ut sin artikel om samarbetet mellan Wikimedia Sverige och Centralmuseerna. Det arbetet kommer verkligen att ha nytta av ”Kulturskatter på nätet”.

3 tankar om “Museer, arkiv och bibliotek: Upp till bevis

Comments are closed.