Erfarenheter från praktikplats som Administrativ assistent

Självporträtt av en administrativ assistent.

Efter att nu praktiserat som Administrativ assistent på Wikimedia Sveriges kansli halvvägs av totalt nio veckor fram till midsommar vill jag förmedla lite erfarenheter och reflektioner.

Efter ett mångårigt arbetsliv inom IT-området fram till 2011 behöver jag nu hitta fram till en nytt yrke vilket är en utmaning. Då jag har en administrativ ådra har jag sedan en tid tillbaka inriktat mitt jobbsökande mot yrkesområdet Administrativ assistent och som ett steg på vägen sökte jag den här praktikplatsen. Wikimedia kändes som en spännande organisation att praktisera hos och då en praktik oundvikligen innebär gratisarbete så känns det mer rätt att genomföra praktiken i en ideell organisation som Wikimedia. Sedan några år tillbaka så har jag också intresserat mig för arbetet inom ideella organisationer vilket resulterat i att jag sedan november förra året jobbar två eftermiddagar i veckan som volontär hos Svenska Freds, en annan ideell organisation där jag också arbetar med administration. Efter att tidigare ha arbetat för aktieägare och svenska staten på Posten känns det som ett lyft att arbeta för organisationer som arbetar för bra saker istället för ett vinstintresse. Utöver mitt intresse för ideella organisationer gillar jag bland annat resor, långpromenader och politik. Jag har tidigare också ägnat mig åt släktforskning och åt att lära mig en del spanska.

Några punkter vad som uppnåtts och erfarenheter från praktiken så långt:

  • jag har fått en inblick i Wikimedias verksamhet.
  • jag har fått erfarenhet av Linux som IT-arbetsplats och hur Wikimiljön fungerar.
  • jag lärt mig för mig nya saker inom det administrativa området.
  • att befinna sig på en arbetsplats skapar möjligheter rent allmänt.
  • viktigt att det tas fram en genomarbetad plan för praktiken innan/i samband med att den startas och att en avstämning sker efter nån/några veckor. Det så att praktikantens förväntningar kan mötas eller åtminstone läggas på rätt nivå och att han/hon får arbetsuppgifter.

Stefan Elfving