Wikipedia som verktyg för hållbar utveckling på den Ugandiska landsbygden

Detta är ett gästinlägg av Dan Frendin och Daniel Åkerblom. Åsikter och kommentarer som nämns nedan reflekterar inte automatiskt åsikterna från Wikimedia Sverige.

800px-Landscape_at_Mbazzi_01
Mbazzi är en liten by 36 km väster om Kampala. Området var tidigare täckt med regnskog men nu breder ett mosaiklandskap ut sig över kullarna. Foto: Dan Frendin. CC BY-SA.

Detta är del 1 av 3 i en serie om Ganda Wikimedia.

2014 startade projektet hållbar utveckling i Ganda Wikimedia för att möjliggöra en snabbare kunskapsspridning av praktisk hållbar utveckling på det lokala språket luganda. I den lilla byn Mbazzi startades ett av Afrikas första Wikipediacenter.

Genom TV:s naturfilmer får vi en bild av “Afrika” som en kontinent av savanner med stora hjordar av zebror, topis och andra antiloper. De betar fredligt tillsammans med vårtsvin och en och annan flodhäst. Det är förvånande hur väl det stämmer när man kommer till Lake Mburos nationalpark i Uganda. Ökningen av både antalet arter och mängden av djur är så väldigt tydlig när man kommer inom nationalparkens gränser. Gräset är på vissa ställen så betat att det ser ut som en klippt gräsmatta i en stadspark. Man slås av hur stor den ekologiska bärkraften är i de ursprungliga ekosystemen.

Men utanför nationalparkerna breder ändlösa områden med småbönders odlingar ut sig. Det odlas matbanan, kaffe, kassava och andra afrikanska grödor. Bönder här måste anpassa sig till ett förändrat klimat där regn- och torrtider inte kommer som de brukar. De ska försörja en ökande befolkning där många lämnar landsbygden och hoppas på en bättre tillvaro i någon stad. Trycket mot de kvarvarande resterna av savann, papyrusträsk och regnskog ökar.

Det är här vårt Wikipediaprojekt Ganda Wikipedia som kunskapskanal för hållbar utveckling kommer in. Genom att lokalbefolkningen, elever och andra intresserade dokumenterar och beskriver sina grödor, nya odlingsmetoder, läkeväxter och allt annat som handlar om praktisk hållbar byutveckling kan ett nytt medvetande skapas. Detta kan stödjas av att de lokala naturvårdsorganisationerna och Ugandiska Röda Korset skriver om hälsofrågor och hur man kan sköta de ekosystem och de ekosystemtjänster som lägger grunden för överlevnad. Genom datorer och mobiltelefoner kan kunskapen spridas fort och bidra till ett hållbart samhälle.

Mbazzi Wikipediacenter är inrymt i ett litet hus i de centrala delarna av byn. Foto: Dan Frendin. CC BY-SA.
Mbazzi Wikipediacenter är inrymt i ett litet hus i de centrala delarna av byn. Foto: Dan Frendin. CC BY-SA.

Ganda Wikipedia som kunskapskanal för hållbar utveckling

Det hela började med att det skapades ett Wikipediacenter i den lilla byn Mbazzi 36 km utanför Kampala i Uganda. Byn lämnades helt under inbördeskriget på 80-talet och all regnskog som omgav byn har huggits ner. Ett fyrtiotal av de bönder som bor där nu har gått samman och bildat Mbazzi Farmer Association och försöker att med hjälp av nya jordbruksmetoder som agroforestry att få tillbaka ett välstånd i byn. En av de personer som driver jordbruk där är Paul Kiguba. Han är också lärare och programrektor på en gymnasieskola i Entebbe. När han deltog i Wikimedia Sveriges konferens om hållbar utveckling i Wikipedia i mars 2013 fick han en idé att lära bönderna skriva artiklar om det de lär sig i uppbyggnaden av Mbazzi i den lokala Wikipedian på språket luganda. Denna Wikipedia kallas ofta för Ganda Wikipedia.

 

800px-At_the_Mbazzi_Wikipedia_Centre
Mbazzi Wikipediacenter har tre datorer och ett litet bibliotek med referenslitteratur. Foto: Dan Frendin. CC BY-SA.

I januari 2014 öppnade centret med hjälp av medel från Wikimedia Foundation och Wikimedia Sverige. Mobiloperatören Orange stödde projektet med internetuppkoppling. WWF Sverige bekostade en utbildning av bönderna med hjälp av de två Wikipediaambassadörerna Paulina Bäckström och Caroline Gunnarsson. De utbildade också volontärer och personal på WWF:s projekt i närliggande områden och lärare och elever på olika skolor och universitet i Entebbe och Kampala. Även en grupp journalister i Kampala fick lära sig hur de kan få ut kunskap genom Wikipedia. En instruktör, Peter Kitaka, anställdes som tre gånger i veckan kom till centret och fortsatte att lära byborna att använda datorer och skriva i Wikipedia. I februari 2015 utbildades ett ”coreteam” inom WWF:s projekt för lärande för hållbar utveckling i Östafrika i att skriva artiklar om hållbar utveckling.

Fortsatta diskussioner och planer på att bilda ett till Wikipedia center i Ugandiska Röda Korsets lokalkontor i Masaka samt ett nationellt kontor i Kampala har förts under våren 2015. Röda korset kan med sina volontärer bidra till att artiklar om hälsa översätts från t.ex. Wikiprojekt Medicin och sedan används i de hälsoprojekt som genomförs ute i byarna på landsbygden. I januari gick Wikimedia Foundations finansiering ut och Centret har hållits öppet under första halvan av 2015 med hjälp av privata medel men behöver mer ekonomisk stöttning för att kunna fungera fullt ut de närmaste åren.

Dan Frendin

397px-Mbazzi_Wikipedia_Centre_-_battery_to_the_solar_power
Wikipediacentret drivs med hjälp av solenergi som lagras i batterier. Foto: Dan Frendin. CC BY-SA.

3 tankar om “Wikipedia som verktyg för hållbar utveckling på den Ugandiska landsbygden

Comments are closed.