Wikipediarevolutionen fyller 15!

Wikipedia är en revolution. När världens samlade kunskap finns tillgänglig för alla raseras traditionella murar mellan människor och varje dag ersätts de av broar, en Wikipedia-artikel i taget. Men, vad är det egentligen som driver Wikipedia? Mitt svar är magi. Magi är nämligen det som uppstår när många människor beslutar sig för att slå sina huvuden ihop av ingen annan anledning än att de vill hjälpa varandra och göra världen lite bättre.

Det är svårt att föreställa sig en värld utan Wikipedia. Verkligt banbrytande företeelser har en speciell förmåga att omedelbart bli så självklara och oumbärliga att vi inte ens tänker på att det fanns en tid före dem. Men, ibland är det nyttigt att minnas hur det var då, innan man hade all världens kunskap i fickan, ett klick bort.

Alla barn är frågvisa. Jag var inget undantag. Det var dock min mamma. Till skillnad från de flesta andra föräldrar svarade hon inte snällt på alla mina frågor. Istället sa hon alltid: ”Gå och slå upp det i Bra Böckers Lexikon.” Och det gjorde jag så ofta att mina små fötter nötte upp ett spår i fiskbensparketten mellan soffan till bokhyllan. Jag lärde mig snabbt att de där gröna fejkläderbanden erbjöd ett fantastiskt kalejdoskop av kunskap som man kunde förlora sig i timmar i taget.

Jag är oerhört tacksam över att redan från barnsben ha blivit itutad att jag alltid kan och ska söka kunskap och – framför allt – att jag och alla andra människor har en absolut rätt till kunskap. Många hade inte samma tur. Många av mina vänner hade inte ens böcker – än mindre ett lexikon – hemma. Men, de fick i alla fall lära sig läsa i skolan. Runt om i världen fanns det miljoner som inte ens fick göra det.

Mitt förhållande till Bra Böckers Lexikon var dock inte helt bekymmersfritt. Jag upptäckte frustrerat att uppslagsverket inte hade något att säga om många saker som jag undrade över. Det som fanns med hade ofta passerat sitt bäst före datum. Personer som varit döda i flera år levde bekymmersfritt vidare mellan pärmarna medan nya vetenskapliga landvinningar förblev oupptäckta, tills det blev dags för en kostsam omgång av revidering och nytryck.

Jag satt inte och drömde om att ha all världens kunskap samlad och tillgänglig med ett klick i fickan. Det var långt utanför vad jag ens kunde föreställa mig. Telefonen satt på väggen i köket och den enda ”uppkoppling” den hade var en alltid lika hopplöst krullig sladd som gjorde att man kunde prata med mormor och farmor. Min generations barn levde i en ganska liten bubbla som bestod av hemmet och skolan och inte så himla mycket mer.

Dagens barn lever i en mycket större värld. De har verkligen världen och all dess kunskap i sina händer. Allt får plats. På Wikipedia behöver inte Denis Diderot maka på sig för att Justin Bieber kommer på banan. Ada Lovelace behöver inte armbåga sig fram bara för att Marie Curie, Lady Gaga och Dolly Parton också intar sina självklara platser.

Dagens barn behöver inte ens sniffa lite försiktigt på kunskapen för att se om den passerat bäst före datumet. Informationen på Wikipedia är tack vare tiotusentals frivilliga skribenter alltid färsk. När våra samtida giganter går vidare finns informationen om deras död på Wikipedia innan den ens hunnit hamna på tidningarnas förstasidor.

Det finns sorgligt nog fortfarande barn som inte får lära sig läsa. Det finns barn som inte har tillgång till internet. Den goda nyheten är att dessa barn blir allt färre. Världen blir – tvärt emot vad många tror – faktiskt lite bättre för varje år som går. Ett barn som lär sig läsa och får tillgång till en internetuppkoppling får tack vare Wikipedia i dag också nyckeln till ett nytt liv. Hen kan drömma större, ta större kliv ut i världen och skapa ett bättre liv för sig själv och andra.

Det är kort sagt på sin plats att fira den här fantastiska 15-åringen ordentligt. Vi på Wikimedia Sverige kommer att fortsätta fira året ut. Dessutom är det sannerligen också tillfälle att skicka ett stort tack till alla som på olika sätt bidragit genom åren. Utan era insatser skulle världen vara oändligt mycket fattigare.

Stort grattis Wikipedia! Och tack alla som hjälp till!

Anna
__________________
Anna Troberg
Verksamhetschef Wikimedia Sverige
@annatroberg

Lästips: Lite senare i dag publicerar vi ”15 skäl till att Wikipedia sparkar rumpa på sin 15-årsdag!” av Lennart Guldbrandsson.

Mediatips: Studio Ett, Morgon i P1, SvD, Morgon i P4, DN, DI Weekend.

Videotips: Några väl valda ord från Jimmy Wales med anledning av Wikipedias 15-årsdag.