Nya perspektiv på Umeå

I dag publicerar vi ett gästinlägg om hur Umeå fått ett ordentligt ansiktslyft på Wikipedia, tack vare frivilliga Wikipedianer, studenter vid Umeå universitet, Västerbottens museum och Umeå kommun. Ett fantastiskt initiativ som vi hoppas inspirerar andra att göra likadant där de bor. /AT

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
Äldre vinterbild av Umevatoriet, delvis dolt av snö. Bild: Xanor, CC0 1.0 Universal Public Domain Dedication

 

Umevatoriet,_sommartid
Ny bild av Umevatoriet, hela huset syns väl. Bild: Fredrik Larsson, CC – BY – SA 4.0

 

Inför Umeås år som Europas kulturhuvudstad 2014 genomfördes projektet Umepedia. Ett stort antal artiklar nyskapades och/eller förbättrades och bildsattes – och ett 40-tal artiklar valdes ut för att också översättas till fler språk, med hjälp av Wikipedias nätverk och Umeå universitets alumner. Ambitionen var (och är) att också sätta upp skyltar med QR-koder för att underlätta åtkomst till artiklarna.

Under projektet inleddes samarbete med bland andra Västerbottens museum, Umeå Energi (som nu erbjuder gratis WiFi för Wikipedia-artiklar) och Umeå kommun – vars intresse för ”bilden av Umeå” i Wikipedia ökat efter projektet.

När Umeå kommun sommaren 2015 anlitade en frilansfotograf för att ta bilder av nya byggnader, bostadsområden, fritidsanläggningar och annat för sina egna behov bad de därför Umepedia-projektet om hjälp att inventera Umeå-relaterade artiklar med behov av nya eller bättre bilder. Och fotografen, Fredrik Larsson (Fredriklarssonphotography), erbjöd sig att dela bilderna med CC BY-SA-4.0-licens.

– Wikipedias alla artiklar relaterade till Umeå är bland de sidor på Internet som sprider mest kunskap om Umeå för både invånare, besökare och andra intresserade. Därför anser vi att det är viktigt att de bilder som visas på dessa sidor visar upp en sann och rättvisande bild av Umeå. Då vi förstod att många bilder inte gjorde det sedan tidigare så kändes det väldigt relevant för oss att vara med och se till att så blev fallet, säger Linus Stark, marknadsförare vid Umeå kommun.

Så nu laddar jag upp, beskriver och kategoriserar de närmare 300 bilderna till Wikimedia Commons, där de förhoppningsvis kan komma till användning för många!

Michael Nordvall
michael.nordvall@umu.se

 

2 tankar om “Nya perspektiv på Umeå

Comments are closed.