Modeller sökes till normkritiska anatomi- och underklädesbilder

Badflickor fotograferar
Bild: Roxy McGowan och Mary Thurman i baddräkt. Library of Congress, public domain.

Wikimedia Sverige och Tomas ”Genusfotografen” Gunnarsson söker frivilliga modeller som vill representera mänsklighetens mångfald i Wikipedas arkiv för fria bilder.

Tycker du om din kropp och har alltid velat se den i ett uppslagsverk? Då har du chansen nu!

Under perioden 21 mars – 10 april kommer Wikimedia Sverige och Tomas ”Genusfotografen” Gunnarsson ta nya bilder till Wikipedias fria bildarkiv Wikimedia Commons på två teman: underkläder och anatomi.

 • Målet är att bredda den fritt tillgängliga bilden av människokroppen och vem som får representera den på bild. När underkläder visas i artiklar är fotografierna i de flesta fall könsstereotypa och sexualiserande, och personen på bilden är oftast en ung, smal och vit cisperson*. På anatomibilder är den som får representera det ”neutrala” exemplet av människokroppen nästan alltid en vit man.

Wikipedia är världens största digitala uppslagsverk och en av de tio mest välbesökta sidorna på internet. Wikipedias innehåll är helt fritt, och alla kan vara med och skapa och redigera Wikipedias artiklar. Wikipedias mål – som det här projektet är till för att bättre införliva – är också att allas perspektiv ska speglas i fri kunskap.

Tomas ”Genusfotografen” Gunnarsson är genusvetare och fotograf och driver bloggen Genusfotografen, där hen granskar bilder i media och reklam ur ett normkritiskt genusperspektiv.

Är du den vi söker?

 •    Du som kan tänka dig att bli fotograferad naken och få olika kroppsdelar dokumenterade till anatomiska bilder, samt porträtteras i olika typer av underkläder. (Du kommer att fotograferas både i medtagna egna underkläder och i mer ”exklusiva” underkläder som vi lånar från butiken Gustaf Mellbin.)
 •    Du som är mellan 18 år och 110 år och saknar synliga tatueringar.
 •    Du som stämmer in på något av följande: du har en annan kroppstyp än smal, en annan hudton än vit, en synlig funktionsnedsättning eller är en transperson*.
 •    Du som är okej med att bilderna kan komma att ses av många. (Wikipedias sidor om underkläder har t.ex. en halv miljon visningar per år.)
 •    Du som är okej med att bilderna kan spridas fritt. (Förutom att ingå i Wikipedias fria bildarkiv och kan komma att illustrera Wikipedias artiklar, kommer bilderna att släppas under en fri licens och kunna användas av vem som helst som önskar använda mer genusmedvetna och normkritiska anatomi- och underklädesbilder.)

Bilderna kommer att tas under perioden 21 mars – 10 april i Genusfotografens fotostudio/vardagsrum nära Mariatorget i Stockholm. Vi på Wikimedia Sverige och Genusfotografen kommer att göra vårt bästa för att skapa en trygg miljö vid och kring plåtningarna.

Om du är intresserad av att modella för oss, så kan du anmäla intresse genom att mejla foto@wikimedia.se. Bifoga gärna en bild av dig själv och berätta varför du känner att du passar in på vår beskrivning.

Om du har några frågor, så kan du kontakta:

Sara Mörtsell
sara.mortsell@wikimedia.se
073-383 26 70

Tomas Gunnarsson, Genusfotografen
tomas.gunnarsson@genusfotografen.se
070-24 82 366

*cisperson är någon vars könsidentitet och könsuttryck stämmer med det juridiska kön som registrerades vid födseln. Det vill säga, någon som inte är en transperson.

*transperson är ett paraplybegrepp för personer vars könsidentitet eller könsuttryck inte stämmer överens med det juridiska kön som tilldelades en vid födseln och som bestämdes av hur ens kropp såg ut och tolkades då.

11 tankar om “Modeller sökes till normkritiska anatomi- och underklädesbilder

   1. Hej, hej!
    Tyvärr är det så att det finns alldeles för lite bilder av avklädda kroppar som inte är sexualiserande. Vissa sorters kroppar, de som inte tillhör ”normen” av olika skäl, finns det ännu färre bilder av. Vi vill skapa sådana bilder och se till att de finns därute och är fria för alla att använda.

  1. Tack! Angående tatueringarna så handlar det om flera saker. Framför allt vill vi att bilderna ska vara tämligen kulturellt obundna för att göra dem mer gångbara för användning i hela världen. Med det sagt, så handlar det ju om synliga tatueringar. Om man har en tatuering på benet, så hindrar ju inte det att man är med på tex överkroppsbilder, etc. Jag tycker att alla som är intresserade ska höra av sig. Om man har en tatuering, så är det bara att nämna var den sitter och ungefär hur stor den är, så vet vi det. Inga problem. 🙂

   1. (Plus av upphovsrättsliga skäl, så kan vi int ta bilder av en arm med en synlig tatuering, i fall det skulle kunna konstitueras som en bearbetning av det upphovsrättsskyddbara verket…)

  1. Hej!
   Ugh! Nu får vi skämmas över omedveten Stockholmsfixering. Du ser, även när man aktivt försöker göra rätt val, så blir det ibland fel. Vi ber om ursäkt för det. Mariatorget ligger i alltså i Stockholm och jag ska uppdatera det i texten. Tack för att du påpekade det. 🙂

   Vad det gäller reseersättning, så har vi i nuläget ingen budget för det. Med det sagt, så skicka gärna in en intresseanmälan i alla fall och nämn var du finns och att du skulle vilja ha en reseersättning. Det finns en möjlighet att vi får loss pengar till detta i ett något senare skede.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *