Mina första fem år med Wiki Loves Monuments

För drygt fem år sedan hörde jag för första gången talas om Wiki Loves Monuments. Året var 2011 och jag var en aktiv användare på svenskspråkiga Wikipedia. Där var jag en av många anonyma skribenter som bidrog till att skapa världens största och friaste uppslagsverk. Jag laddade också upp bilder till Wikimedia Commons, den fria mediadatabas som bland annat Wikipedia använder. Jag hördes talas om det när en represetant för Wikimedia Sverige  frågade efter någon som kunde vara projektledare för en fototävling. Fototävlingen hette (som någon läsare kanske redan gissat) Wiki Loves Monuments. Den första tävlingen ägde rum i Nederländerna 2010 men nu skulle tävlingen genomföras i hela Europa.

 

1280px-kungsbropalatset_september_2011
Min första uppladdade bild till Wiki Loves Monuments från 2011. Tagen med en enkel kompaktkamera av en nybörjarfotograf. Fotograf: Arild Vågen, CC-BY-SA 3.0.

Jag tackade glatt ja och fick hjälp av volontärer från Wikimedia Sverige och framförallt Axel Pettersson som kombinerade sin föräldraledighet med att kämpa för fri kunskap och förstås av våra samarbetspartner Nordiska museet och Riksantikvarieämbetet. 5126 bilder laddades upp och många objekt fick för första gången fria bilder tillgängliga, inte bara för Wikipedia utan också för forskare och allmänheten. En mycket läsvärd genomgång av tävlingens genomslag finns här. Några av bilderna var mina egna även om jag förstås deltog utom tävlan.

Vad har då deltagandet gett mig? Förutom känslan av att bidra till något gott, glädjen att upptäcka nya platser och miljöer och lite mer kunskap om fotografering?

uto_kyrka_january_2013
En mer ambitiös bild från 2014 års tävlan på Utö kyrka tagna med kamera från Wikimedia Sveriges teknikpool. Fotograf: Arild Vågen, CC-BY-SA 3.0.

Jo tävlingen har fått mig att bli mer engagerad i Wikimedia Sverige vilket har öppnat upp nya vägar och möjligheter i mitt liv. Från 2012 till 2015 var jag styrelseledamot i Wikimedia Sverige. Det var en fantastisk resa när vi under min tid i styrelsen gick från en liten volontärorganisation till en professionell organisation med kansli och ett växande antal anställda som fortsätter att arbete för fri kunskap på heltid. Under 2013 hade jag förmånen att vara världens första Wikipedian in Academy på Sveriges lantbruksuniversitet.

landsort_august_2016_04
En av mina favoritbilder från 2016 års tävling. En övergiven bunker på min favoritö Landsort i Stockholms södra skärgård. Fotograf: Arild Vågen, CC-BY-SA 4.0 International.

I år är femte året jag deltar i tävlingen och glädjen och engagemanget finns kvar. Det är helt enkelt fortfarande roligt och utmanade att hitta nya objekt och förmedla deras historia med kamera. Och jag har sparat det bästa till sist! Du kan också vara med, årets tävling pågår fortfarande och alla kan vara med!