Kopplat Öppet Kulturarv (KÖK) – syftar till att synliggöra vårt kulturarv. Helmer Gustavson utför en imålning av runorna på Rökstenen. (Observera att det är ett arbete som endast får göras av Riksantikvarieämbetets experter, med tillstånd och kunskap i ämnet.) Foto: Bengt A Lundberg CC BY 2.5, via Wikimedia Commons.
Riksantikvarieämbetet har tillgängliggjort ca 10 000 bilder på fornminnen och kulturminnesbyggnader. Dessa fotografier ligger nu fria för användning på mediabanken Wikimedia Commons. Med en öppen och fri licens är detta kulturarv redo att kopplas till artiklar om kulturarvet på Wikipedia – ett Kopplat Öppet Kulturarv.
Det ligger i Riksantikvarieämbetets uppdrag och intresse att se till att de bilder som visar vårt kulturarv används och sprids. Genom att skanna in gamla fotografier samt tillgängliggöra dem digitalt med en öppen och fri licens, en så kallad Creative Commons-licens, är det möjligt att till exempel använda dem för relevanta artiklar på Wikipedia.
– Vi på Riksantikvarieämbetet har länge arbetat för få fler att se och använda sig av våra bilder. Ett delmål i den pågående processen är att ytterligare tillgängliggöra och synliggöra det kulturarv som ligger i vår databas med kulturmiljöbilder, berättar Jan Ainali, verksamhetsutvecklare på Riksantikvarieämbetet.
Kopplat Öppet Kulturarv
Arbetet med att tillgängliggöra kulturmiljöbilderna sker inom ramen för projektet Kopplat Öppet Kulturarv (KÖK) som drivs av Wikimedia Sverige med stöd av Postkodlotteriets Kulturstiftelse tillsammans med UNESCO, Wikimedia Italia och Kulturarv utan Gränser. Genom att sammanställa information om världens hotade kulturarv och tillgängliggöra bilder, mediafiler och strukturerad data, digitalt för allmänheten på en plattform som många redan känner till, ökar tillgängligheten. Det blir med andra ord användbart, tillgängligt och bevarat digitalt. Vårt kulturarv blir härmed sök- och länkbart.
– För oss är det viktigt att de digitala bilderna används, att det kopplas till relevanta sammanhang och sprids. Det är först när objekten på fotografierna kopplas samman med korrekt information i ett relevanta kontext som de gör sitt jobb som information- och kunskapsspridare, på Wikipediaartiklar, utställningar med mera, menar Jan Ainali.
Ales stenar en skeppssättning från Vendeltiden. Foto: Bengt A Lundberg CC BY 2.5, via Wikimedia Commons.
För att kunna tillgängliggöra fotografierna och möjliggöra fri- och öppen licens krävdes det ett grundligt förarbete, fotografens rättigheter måste vara utredda och tydliga. Med en genomtänkt strategi och med ett långsiktigt mål har det varit möjligt att genomföra. De flesta bilderna är tagna av Riksantikvarieämbetets anställda, som har fotograferat och dokumenterat vårt kulturarv.
Fotografier med bra metadata först ut
Det första steget var att hitta de fotografier som var uppmärkta med specifik metadata, med exakt information om vad de föreställer. Marcus Smith, verksamhetsutvecklare på enheten för digital förmedling på Riksantikvarieämbetet, gjorde de initiala sökningarna och filtrerade fram bilder med specifika objekt som till exempel en identifierad kyrka eller ett byggnadsminne. Sedan gav han listan med objekten till André Costa på Wikimedia Sverige som laddade upp alla de tusentals bilderna till Wikimedia Commons.
– Vårt samarbete med Wikimedia Sverige har hjälpt oss med vår vision och arbete att tillgängliggöra, nu är nästan 10 000 bilder av de cirka 200 000 bilderna från vår databank med kulturmiljöbilder, fria att användas, berättar Jan Ainali.
Vi vet att bilden föreställer Eketorps borg, men den tillgängliga information om när bilden är tagen är mycket vag: “Bilden troligen från mitten av 1970-talet”. Foto: Pål-Nils Nilsson CC BY 2.5, via Wikimedia Commons.
I höst laddas det upp fler bilder
Arbetet med att digitalisera och tillgängliggöra bilder på vårt kulturarv fortsätter, ytterligare omgångar med ännu fler motiv är planerade för uppladdning på Wikimedia Commons. Senare i höst behöver RAÄ hjälp av frivilliga med att identifiera innehållet i bilderna. Ett stort antal av dem föreställer kyrkor med information om vilken socken de är tagna i, plus en del fritext, men saknar strukturerad data om till exempel vilken kyrka det är bilden föreställer.
Men redan nu är mycket vunnet, berättar Jan Ainali:
– Som bonus under arbetet med att reda ut vad bilderna föreställer och vem som har tagit dem, har vi redan nu kunnat rätta till felaktig information. Det har inneburit en klar kvalitetshöjning för vår bilddatabas. Samtidigt som vi har tillgängliggjort våra bilder, har vi gjort vår egen metadata bättre och mer funktionell för oss själva. Jag vill starkt rekommendera andra myndigheter att göra ett arbete liknande det vi har gjort, för att få bättre databaser med aktuell och användbar metadata.
Samtliga av Riksantikvarieämbetets kulturmiljöbilder, som är uppladdade, hittar du här på Wikimedia Commons.
Den som är intresserad av att hjälpa till att värna vårt hotade kulturarv är hjärtligt välkommen till någon av Wikipedias skrivstugor. Det är ett bra tillfälle att ställa frågor, lära sig att redigera och att skriva artiklar på världens största uppslagsverk.
Text: Gitta Wilén