Över 2 000 bilder kommer till nytta i nya sammanhang tack vare fri licens

Einar Gjerstad på besök, Erik Sjöqvist. Marion. tält - SMVK - C01343
En av de 600 digitaliserade bilder från den Svenska Cypernexpeditionen (1927–1931), som nu är öppna och fria att använda via Wikimedia Commons. På fotografiet ser vi Einar Gjerstad och Erik Sjöqvist vid platsen för den antika grekisk staden Marion, på Cyperns nordvästra kust. Foto: John Lindros CC0, via Wikimedia Commons.

1927 startade den svenska Cypernexpeditionen. Nittio år senare har Medelhavsmuseet under 2017 tillsammans med Wikimedia Sverige laddat upp och digitalt tillgängliggjort omkring 600 bilder från arbetet med utgrävningarna till mediabanken Wikimedia Commons. Med en öppen och fri licens kan detta kulturarv nu kopplas till artiklar på Wikipedia – det blir ett kopplat öppet kulturarv.

Den svenska Cypernexpeditionen bestod av tre arkeologer och en arkitekt samt cypriotisk personal vid utgrävningarna, allt under ledning av arkeologen Einar Gjerstad. Deras arbete blev avgörande för bilden av Cyperns historia från stenåldern till slutet av romersk tid, och deras noggranna metod och typologi präglar fortfarande forskningen på området. Dokumentationen bestod bland annat av smalfilm, foton och skriftlig information som väl dokumenterade arbetet.

– Det är tack vare vårt tidigare noggranna arbete med att dokumentera och beskriva cypernbilderna som vi hade möjlighet att tillgängliggöra just de här 600 bilderna. Totalt finns det 10 000 fotografier från expeditionen men dessa är ännu inte digitaliserade. Det är viktigt att ha tillgång till bra grunddokumentation för att kunna skapa bra metadata och säkert kunna knyta bilderna till tid och plats, berättar Magnus Johansson, digitaliseringskoordinator på Världskulturmuseerna.

Från utgrävningarna vid Thomas Palmas hus - SMVK - 0307.a.0038
Tillgängliggjord digital bild med fri och öppen licens, från utgrävningarna vid Thomas Palmas hus i Teotihuacan (1932). Foto: Sigvald Linné CC0, via Wikimedia Commons.

Världskulturmuseerna har tidigare erfarenhet från att tillgängliggöra fotografier med fri och öppen licens, där man valt CC0. Den gången gällde det 1 300 bilder som laddats upp på Wikimedia Commons, från Sigvald Linnés expedition till Mexiko (1932) under vilken utgrävningar genomfördes i Teotihuacan. Båda dessa bilduppladdningar skedde inom ramen för Wikimedia Sveriges projekt Kopplat Öppet Kulturarv, KÖK, som syftar till att digitalt tillgängliggöra hotat kulturarv.

– Vår erfarenhet är att vi har allt att vinna på att tillgängliggöra så mycket material som möjligt så fritt som möjligt. När bilder, som de här från Cypern och Mexiko, blir globalt tillgängliga kan de komma till nytta i många sammanhang som vi annars inte har någon kontakt med. Samtidigt får vi möjlighet att bättra den, ofta bristfälliga, information vi har om till exempel datering, fyndplatser och avbildade personer. Det är vi glada för, säger Johanna Berg, projektledare för Världskulturmuseerna Digitalt.

För att kunna släppa en bild under en öppen och fri licens krävs att fotografens rättigheter är utredda och tydliga. I de här fallen är fotografierna är tagna på uppdrag av respektive arkeologiskt projekt.

– Det är en unik samling bilder som visar på svensk arkeologi ur ett internationellt perspektiv och vi är glada och stolta över vårt samarbete med Världskulturmuseerna, berättar André Costa, operativ chef på Wikimedia Sverige.

Från Cypern till 3D

Ytterligare kunskap om de arkeologiska fynden från Cypern kommer även att nås genom tillgängliggörandet av 3D-modeller. Under sommaren 2017 genomfördes på Medelhavsmuseet en 3D-skanning av ett 50-tal terrakottafiguriner från kultplatsen Ajia Irini på Cypern. Valentina Vassallo, som är doktorand vid Lunds Universitet, Humanistiska och teologiska fakulteterna på Institutionen för Arkeologi och antikens historia, hoppas med 3D-teknik kunna hitta information som inte är synlig för blotta ögat. Hon tittar på hur de är tillverkade, om man kan se skillnad på olika tillverkare och vilken teknik hantverkaren använt,

Själva skanningen av sådana figuriner tar tid men är annars ingen komplicerad process. Det är hanteringen av föremålen som kräver extra omsorg, på plats vid arbete fanns även konservator och museiintendent. Valentina Vassallos avhandling beräknas vara klar 2018. Därefter blir hennes modeller tillgängliga för spridning och de 2 500 år gamla figurinerna kan återigen bidra till forskningen och vår kunskap om historien.

Valentina Vassallo med en av figurinerna från Aija Irini, tillsammans med Johan Hägerström, VR Sverige, som håller i en 3D-print av en annan figurin från samma fyndplats. Foto: Johanna Berg CC BY-SA.Valentina Vassallo med en av figurinerna från Aija Irini, tillsammans med Johan Hägerström, VR Sverige, som håller i en 3D-print av en annan figurin från samma fyndplats. Foto: Johanna Berg CC BY-SA.

De föremål som museet väljer att 3D-skanna, kommer att kunna laddas upp direkt till Wikimedia Commons, så snart som det är tekniskt möjligt. De kan då knytas med föremålsnummer till de bilder som redan ligger där samt övrig information som finns på Wikimedias plattformar.

– Det vi nu ser är en mycket intressant utveckling. Det kommer inom en snar framtid att vara möjligt att ladda upp 3D-filer till Wikimedia Commons och tillgängliggöra dem via Wikipedia, säger John Andersson, verksamhetschef på Wikimedia Sverige.

Adling. Stockholm. Sverige - SMVK - C05773Foto: John Lindros CC0, via Wikimedia Commons. Adling under arbetet med att systematiskt dokumentera den Svenska Cypernexpeditionens fynd. Nu ligger bilder från deras arbete på Cypern och i Stockholm tillgängliggjorda online under öppen och fri licens, för ökad kunskap.

Ökad kunskap för att skydda

Genom att digitalt tillgängliggöra våra samlingar för världen, kan vi öka uppmärksamheten på vårt gemensamma kulturarv och på det viset bidra till att skydda hotade kulturmiljöer mot slitage och förstörelse, enligt Världskulturmuseerna.

Text: Gitta Wilén