
UNESCO söker just nu kommentarer till sina kommande OER (Open Educational Resources) Rekommendationer. Rekommendationerna kommer att gå ut till alla medlemsländer och följer den handlingsplan som togs fram vid UNESCOs världskongress för öppna lärresurser i Ljubljana 2017.
Wikimedia Sverige kontaktade några av dem som föreningen samarbetat med under det senaste året med intresse kring öppna lärresurser. En grupp entusiaster med olika kompetenser samlades den 21 maj för att gå igenom UNESCOS utkast och ge konstruktiv återkoppling. Som ett öppet nätverk av OER-förespråkare baserade i Sverige är det nu dags att skicka in våra kommentarer till UNESCO. Dessa kommer UNESCO att publicera tillsammans med många andra gruppers återkoppling på dokumentet.
Fem områden för implementering av OER
Rekommendationerna har UNESCO grupperat i fem områden för att ge vägledning kring hur beslutsfattare, institutioner och verksamma inom utbildning bör agera.
- Utöka förmågan till att skapa, söka och dela OER
- Utarbeta främjande OER-policy
- Säkerställa inkluderande och likvärdig tillgång på kvalitativa OER
- Gynna hållbara metoder för OER
- Internationell samverkan.
Vår återkoppling gäller i de formuleringar där vi önskar att UNESCO ytterligare förtydligar vad de menar och några tillägg inom fyra av de listade områdena. Inom målområde fyra, om att gynna hållbara metoder för OER, var vi överlag nöjda med UNESCOs förslag. På det hela taget var det märkbart att rekommendationerna i utkastet väcker en rad frågor som vi ser fram emot att ta vidare i diskussioner med andra inom utbildningen i Sverige, inte minst i samband med UNESCO publicerar den slutliga versionen.
Deltagare
De som deltog i mötet gjorde det som individer, och inte i första hand som företrädare för sina respektive lärosäten.
-
- Pontus Juth, bibliotekarie, Södertörns högskola.
- Ulf Olsson, universitetspedagogisk utvecklare, Stockholms universitet
- Alastair Creelman, specialist e-learning, Linnéuniversitet
- Anna Nilsson, IKT-pedagog, Södertörns högskola
- Sofie Wennström, utredare, Stockholms universitet
- Jörg Pareigis, lektor, Karlstads universitet
- Jonas Gilbert, bibliotekschef, Södertörn högskola
- Sara Mörtsell, projektledare utbildning, Wikimedia Sverige