Wikidata är den sex år gamla, men fortfarande nya, databasen till allting inom Wikimediavärlden. Den har varit med så länge att den är en självklarhet för hopkoppling av Wikipediaartiklar och bilder på Commons, den är databasen sökmotorer och röstuppläsningstjänster (som Alexa och Siri) går till för att berätta om när någonting uppfanns eller hur många som bor i en stad, och den är hopkopplingsnavet för andra stora databaser som är auktoriteter på både kulturarv, författare, sockenindelning och annat spännande.
Sen Wikidata startade har det fyllts på med ungefär 50 000 000 objekt (Q-nummer, till exempel Q953058, Kungliga biblioteket), över 5 500 properties (P-nummer, till exempel P5587, Libris-URI) och av senaste tillskottet lexem finns det nu drygt 10 000 uppslag (L-nummer, se L730, kattunge – det första skapade svenska lexemet). Av allt som Wikidata kan fyllas på med och rymma innan det börjar närma sig komplett fattas det dock enorma mängder, och därför är vi glada över att i samarbete med Kungliga biblioteket genomföra ett projekt där vi ska modellera och matcha in kopplingar till och data från de databaser som redan finns och utvecklas. Projektet sammanfaller med att KB – som världens första nationalbibliotek – övergår till länkade data i sin riksomfattande katalog Libris. Det betyder att informationen om de verk och författare som finns representerade på Sveriges många bibliotek blir lättare att återanvända av externa tjänster, vilket möjliggör både vårt projekt och förhoppningsvis många spännande initiativ i framtiden.
Utöver kopplingar för att synliggöra mer data och matchning och inkludering för att öka värdet av all data kommer projektet att ta fram statistik för vilka källor som används på svenskspråkiga Wikipedia samt verktyg som kan visualisera statistik och hur datamängder hänger ihop.
Projektet har under sommaren smugit igång under vår utvecklare Alicias försorg, och kommer under hösten att öka takten med både aktiviteter som innebär att mycket data kommer att kopieras, men också hackathon och konferensdeltagande som innebär fysiska möten, diskussioner och insikter. På projektsidan går det att ta del av planer och milstolpar, samt att blanda sig i för den som känner att det här är viktigt och intressant.
1 tanke om “Mer biblioteksdata på Wikidata”
Comments are closed.