Eric Luth börjar som konferensgeneral

Sedan en dryg månad tillbaka arbetar jag som konferensgeneral åt Wikimedia Sverige. Mitt huvudsakliga uppdrag kommer vara att arrangera Wikimania i Stockholm 2019. Wikimania är Wikimediarörelsens största årliga evenemang, och brukar varje år samla runt tusen deltagare som alla brinner för fri kunskap. Jag ser verkligen fram emot att få vara med och arrangera Wikimania, som kommer att äga rum 14-18 augusti nästa år.

1024px-eric_luth_medlemsmc3b6te_2018
Eric Luth pratar om Wikimania. Foto: Sara Mörtsell, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Jag har varit engagerad som skribent på Wikipedia i mer än tio år, sedan några år tillbaka har jag dessutom engagerat mig för fri kunskap i Wikimediarörelsen. Med tiden har insikten om hur viktigt kunskap är ökat. Jag har ett oerhört stort privilegium. Jag har råd att köpa böcker (och äger lite för många dessutom). Jag har tillgång till offentliga bibliotek, universitetsbibliotek och därigenom stora tidskriftsdatabaser. En inte oansenlig mängd av världens publicerade kunskap kan jag på ett eller annat sätt få tag på. Men där tillhör jag en liten minoritet i världen. God tillgång till formell kunskap är fortfarande 2018 få förunnat.

Därför är Wikimediarörelsen fantastisk. Engagerade volontärer ägnar sin fritid åt att göra kunskap fri. De skriver nya artiklar, förbättrar gamla, tar fotografier, samlar data, bygger tekniska hjälpmedel, får institutioner att licensiera om sitt material, hjälper andra att komma igång och bygger tillsammans världens största encyklopedi, en av världens största ordböcker, en oerhörd informationsdatabas och flera andra riktigt, coola projekt.

Om mindre än ett år kommer ett tusental av dessa kloka volontärer, vars gemensamma intresse är att tillgängliggöra fri kunskap, samlas i Stockholm för några hektiska, givande dagar. Wikimediarörelsens volontärer skapar stordåd, och på Wikimania får de slå sina kloka huvud ihop för att fortsätta att utveckla Wikimedias plattformar och komma på nya sätt att göra mer kunskap fri. Att få vara ett litet kugghjul i det maskineri som ska få Wikimania att bli av gör mig ödmjuk.

Wikimania – välkommen till Stockholm i augusti 2019!