Biblioteksdatahackathonet – en dag av lärdomar och erfarenhetsutbyte

Arbete pågår! Foto: Mia Jacobsson, CC BY 4.0, via Wikimedia Commons.

Om du någon gång har letat efter information på ett svenskt bibliotek – till exempel för att skriva en väl källbelagd Wikipediaartikel – så är du säkert bekant med katalogen Libris. Kungliga biblioteket (KB), som tar hand om denna ingångsport till hundratusentals böcker och tidskrifter, jobbar just nu för fullt med utvecklingen av Libris XL – ett nytt, bättre Libris som utnyttjar möjligheterna med Länkade Öppna Data (LOD). LOD möjliggör inte endast mer effektiva sökningar i materialet, utan även gör datan lättare att återanvända av såväl människor som datasystem. Genom att kombinera data från olika källor kan man skapa lösningar, som webbplatser och appar, som är mer än bara summan än beståndsdelarna. Fler och fler institutioner väljer att tillgängliggöra sina data; du kan se exempel på såväl dataset som tjänster på https://oppnadata.se/showcase/.

Denna utveckling gör detta till en ytterst spännande tid för samarbete och gemensamma insatser för att tillgängliggöra mer biblioteksdata på Wikimediaplattformarna. Det var just denna tanke som låg till grund när Wikimedia Sverige och Kungliga biblioteket ordnade ett gemensamt hackathon. Själva ordet kan låta mystiskt, för att inte säga farligt – det får dig kanske att tänka på sluga hackare som stjäl dina kreditkortsdata – men målet med evanemanget var faktiskt det motsatta. Vi skulle nämligen utveckla idéer för att sprida öppna biblioteksdata till allas gagn.

Det var med stor glädje vi välkomnade inte färre än tio KB-anställda som till vardags sysslar med Libris, metadata och katalogisering. Intresset och nyfikenheten på Wikidata var stor, och efter en kortare presentation om Wikidata och projektet Strategisk inkludering av biblioteksdata på Wikidata valde flera deltagare att fördjupa sig i denna plattform och göra sina första redigeringar där.

Att stärka kopplingarna mellan Libris och Wikidata var en röd tråd som återfanns i många av diskussionerna. Att auktoritetsdatanavet VIAF innehåller Wikidatalänkar är bevis på att Wikidata inte längre ses som en ny spännande leksak utan har tagit plats i det globala öppna data-landskapet. En idé lades fram om att även Libris skall kunna länka till författarnas Wikidataobjekt; något som säkerligen skulle glädja de många Wikimediaanvändare som använder sig av Libris.

Hur biblioteken kan använda sig av Wikimediaplattformarna för att leverera mervärde (och mer-upptäckarglädje) till sina användare var också en fråga som engagerade flera. Kan vi utnyttja Wikidatas roll som ett centralt nav i Wikimediavärlden för att hjälpa biblioteksanvändaren att hitta intressanta böcker, artiklar och multimedia om specifika ämnen? En bibliotekskatalog fungerar bäst när man vet vad man letar efter, men det ju inte alltid man gör det. Det måste bli lättare för biblioteksanvändaren att upptäcka nya resurser utifrån sina intressen.

Är Wikidata på väg att bli ett självklart tillägg i bibliotekariens verktygslåda? Det får framtiden utvisa. Den myckna entusiasmen och kreativiteten vi fick se tyder i alla fall på att vi är på god väg dit. Du kan läsa mer om hackathonets resultat på vår föreningswiki. Stort tack till alla som var med och bidrog till en produktiv och inspirerande dag!