Vinnare i Wiki Loves Monuments 2019

Årets Wiki Loves Monuments är avgjord. Vi tackar för alla fina tävlingsbidrag som har skickats in. Tio stycken bidrag tar sig vidare till den internationella tävlingen, men samtliga uppladdade bilder kommer att kunna göra ett värdefullt jobb i bland annat Wikipedia-artiklar.

Juryn, som består av Albin Larsson, Audrey Lebioda, David Castor och Jonas Hedberg, har haft ett tufft men kärt arbete att välja bland de 2560 bilderna. Är ni nyfikna på hur processen gick till kan ni kika på resultatsidan på Wikimedia Commons.

Nu önskar vi dessa tio värdiga vinnare lycka till i den internationella finalen:

Första plats

Rester av kalkbruk på Norsholmen, Fårö, av Arild Vågen
CC BY-SA 4.0via Wikimedia Commons.

Arild Vågen berättar om fototillfället:
– Den här bilden tog jag under min semester i somras när jag relativt planlöst cyklade runt den nordöstra delen av Fårö. Jag hade ingen karta och telefonens batteri var död så jag visste inte riktigt var jag var. Långt ute på en halvö (som visade sig vara Norsholmen) såg jag en betongstruktur sticka upp och bestämde mig för att försöka ta reda på vad det var så jag tog mig ut på den karga halvön och stötte på den här fascinerande utskeppningshamnen. När jag kom hem hittade jag objektet i fornminnesregistret och en fascinerande historia kom fram, en gång i tiden var hamnanläggningen förbunden med järnväg till ett kalkbruk. I dag är halvön ett naturreservat.

Plats 2

Barockträdgården i Drottningholm av Martin Kraft
CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons.

Barockträdgården, Drottningholm. Foto: Martin Kraft CC BY-SA 4.0

Den här bilden tog Martin Kraft när han och flickvännen besökte Drottninholms slott, dagen innan starten av det hackathon som föregick Wikimania 2019. Martin som kommer från Tyskland berättar på engelska om hur det det gick till när han tog bilden:

– I took this while visiting Drottningholms slott the day before Wikimania 2019 started with the hackathon. My girlfriend and I, we’re traveling Scandinavia for about 10 days before reaching Stockholm and Drottningholm was the last place we visited together before she went back home and I joined Wikimania. There were quite a lot of people in the palace. And we already met some other Wikipedians there.

This window is the central at the end of the staircase, where every tour of the other rooms start and end. Coming from the state rooms I still had the ultra wide angle lens attached to my camera. So I took the opportunity to get this framed view of the window and park, before everybody else (including me with another focal length) went to the window to photograph just the park. So this was more a spontaneous shot by hand than a well prepared one.

I  upload most of the images as soon as I find the time to process them. But there are some good ones I save for the competitions. WLE and WLM a good reasons though to go through my archive again, look for monuments and nature pictures and upload them for Wikimedia Commons.

Don’t go for the view, you might have seen in the media so many times, but find your own standpoint and perspective.

Plats 3

S:t Katarina ruin i Visby på Gotland av Arild Vågen
CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons.

S:t Katarina ruin i Visby på Gotland. Foto: Arild Vågen CC BY-SA 4.0.

Fotografen Arild Vågen berättar:
– Jag hade en dryg vecka kvar av semestern och bestämde mig för att åka till Gotland. På väg upp till Fårösund där jag skulle bo så stannade jag några timmar i Visby. Jag spenderade lite tid i kyrkoruinen och försökte fånga resterna av kyrkan. Det är en mycket väl fotograferad kyrkoruin och det var många människor som rörde sig i ruinen, bilden togs med ett extremt vidvinkelobjektiv riktat rakt upp.

På delad 4 till 10 plats

(Presenterade i slumpvis ordning:)

Gravfält Brakelund i Hasslösa, Lidköping, av Nicklas Sjölund Larsson
CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons.

Gravfältet Brakelunda i Hasslösa, Lindköping. Foto: Nicklas Sjölund Larsson CC BY-SA 4.0.

Fotografen Nicklas Sjölund Larsson arbetar som historielärare på Gymnasium Skövde Västerhöjd. Han driver Instagram-kontot @ancient_sites där han belyser förhistoriska platser i Sverige, med ord och bild sätter han in dem i ett större globalt sammanhang:

– Att jag för drygt tre år sedan började fotografera gamla platser var från början ett sätt att lära känna Skaraborg, den bygd jag precis flyttat till från Göteborg. Det var också ett sätt att återknyta till min egen gymnasieutbildning inom fotografi, vilken jag inte använt mig av sedan tjugoårsåldern.

Platserna jag som jag har besökt och fotograferat är ofta de som gör sig bra på bild och innehåller ett eller flera element som får dem att sticka ut, antingen i egenskap av vad de representerar rent historiskt eller att de helt enkelt är vackra/spektakulära. Jag försöker även att fånga dem på bild vid tidpunkter då ljuset eller vädret förstärker deras prakt. Det innebär i praktiken oftast att jag planerar mina besök med hjälp av till exempel Riksantikvarieämbetets sökfunktion för fornminnen Fornsök och sedan ger mig ut för att fotografera under timmarna runt soluppgång och solnedgång, då skuggorna blir långa och/eller ljuset smickrande.

Jag försöker också tänka på vilken plats som är bäst att besöka vid vilken tid på dygnet med hänsyn tagen till solens läge i öster respektive väster. I övrigt är det mest klassiskt bildkompositionstänk jag utgår ifrån; med förgrund, mellangrund och bakgrund, tredjedelsregeln, ledande linjer etc. Generellt jobbar jag dock sällan med traditionellt landskapsfoto med milsvida vyer, utan fotar oftare mer begränsade så kallade intimlandskap, där själva fornminnet hamnar i fokus.

Allt det här kan ju få det att framstå som att min planering är oerhört noggrann, men så är absolut inte fallet, jag kan lika gärna bara få för mig att spontant svänga av vid en grusväg som leder till ett fornminne,eller annan sevärdhet, jag tidigare besökt, eller en plats som är helt ny för mig.

Gudhem klosterruin av Nicklas Sjölund Larsson
CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons.

Kvarlämningar av ett medeltida kloster i Gudhem, Falköping, Sweden. Foto: Nicklas Sjölund Larsson CC BY-SA 4.0.

Nicklas Sjölund Larsson fortsätter:
Även om det sägs att ”den bästa kameran är den du har med dig”, får jag erkänna att jag sällan fotar med exempelvis mobilen, utan att jag brukar använda två olika spegellösa kameror av lite proffsigare modell. Även om bildresultaten numera inte alltid behöver skilja så mycket mellan en mobilkamera och en spegelreflex- eller spegellös kamera så gör handhavandet definitivt det. Dock behöver kameror av idag inte vara enorma, eller ens dyra, för att du skall kunna uppnå i princip samma fantastiska resultat som (och ofta smidigare handhavande än) de stora flaggskeppskamerorna, så jag råder de flesta som vill börja fota att börja litet och billigt.

Läckö slott på Kållandsö, Lidköping, av Nicklas Sjölund Larsson
CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons.

Läckö Barockslott på Kållandsö, Lidköping. Foto: Niklas Sjölund Larsson.

Nicklas Sjölund Larsson avslutar med ett tips om att vänta med att ladda upp  bilderna till Wikimedia Commons för att kunna bidra till tävlingen :
– Jag tycker att Wiki Loves Monuments är ett föredömligt sätt att sprida våra mer okända skatter från kulturlandskapet.  Det går också hand i hand med det jag försöker göra i min yrkesroll och på Instagram. Jag brukar nog oftast spara bilderna jag vill dela med mig av till tävlingen snarare än att ladda upp dem direkt till Wikimedia Commons.

Kalmar slott borggården fasad av Arkland
CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons.

Kalmar slott borggården fasad. Foto: användare Arkland CC BY-SA 4.0

Fotografen Arkland/Lars Lundqvist berättar om fototillfället och ger tips:
– Bilden på Kalmar slott tog jag i samband med en jobbresa till Kalmartrakten. Ljuset var fint och framhävde litet av väggens struktur. Skuggorna och den symmetriska dekorationen gjorde sitt till.

Wiki Loves Monuments är ett rullande fotoprojekt för mig. Jag tömmer kameran när jag kommer hem, gallrar och redigerar samt sätter objektets identitet på bildfilens namn. Sedan gör jag en bulkuppladdning i september. Senaste året har jag gjort flera dedicerade fototurer enbart med sikte på WLM. Men normalt så passar jag på när jag ändå är ute på resa.

Jag har några tips: Planera gärna dina fototurer. Kolla upp vad som finns och satsa på sådant som inte är fotat tidigare. Är du vid ett objekt som redan finns i Wikimedia Commons, fundera på om det kan finnas detaljer att komplettera med. En annan sak är att vara litet kritisk när du ska välja ut bilder. Undvik identiska avbildningar, välj den bästa. Är bilden sned eller behöver litet redigering, lägg gärna tiden på att fixa till den.

Garpenbergs gruvkapell av Calle Eklund
CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons.

Garpenbergs gruvkapell. Foto: Calle Eklund CC BY-SA 4.0.

Calle Eklund berättar om fototillfället:
– Jag passerade kapellet varje dag på väg till jobbet i somras, några gånger hade jag kameran och stativet med mig i bilen. Morgonen innan bilden togs stod en skylift i vägen, men som tur var hade de flyttat på den. Det var nära att jag kasserade den här bilden, då det hade kommit skit på den inre linsen, där man skruvar på kameran. Men jag lyckades fixa det i Photoshop.

De flesta bilderna till Wiki Loves Monuments tar jag i augusti och september. Jag sparar ibland, men de glömmer jag oftast bort när det är dags. Till Wiki Loves Earth tog jag bilderna efter att jag såg att tävlingen var igång.

När jag är på besök i städer tar jag rätt många kort på byggnader som skulle kunna vara byggnadsminnen och kollar upp senare. Jag använder också ofta funktionen objekt i Wikipedia-listor för att få upp dem på en karta eller till Google Earth i mobilen för att se om det finns något i närheten av var jag är eller ska.

Mitt bästa tips: utifrån att både denna bild och ett tidigare finalbidrag är tagna i gryningen, lär det väl vara att fota i soluppgång/solnedgång. Jag vill även framhäva vikten av att bidra med många bilder, även de man inte tycker har så stort estetiskt värde till tävlingen kan komma till nytta i andra sammanhang.

Ångvarpfartyget S/S Siljan i Insjön, Dalarna, av Arild Vågen
CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons.

Ångvarpfartyget S/S Siljan, Insjön, Dalarna. Foto: Arid Vågen CC BY-SA 4.0.

Fotografen Arild Vågen berättar om fototillfället:
– Den här båten har jag fotograferat sedan den första upplagan av WLM i Sverige. Den ligger för ankar i Insjön i Dalarna. Jag brukar varje år låna en eka av en vän och ro ut och ta bilder av båten. Siljan är en gammal varpbåt (båtar som används för timmerflottning). Den ägs fortfarande av ett lokalt sågverk som håller henne i skick.

Nedlagt tegelbruk i Hundhagen, Leksand, av av Arild Vågen
CC BY-SA 4.0via Wikimedia Commons.

Ett nedlagt tegelbruk i Hundhagen, Leksand. Foto: Arild Vågen CC BY-SA 4.0.

Fotografen Arild Vågen, som både lyckades med bedriften att ta hem förstaplatsen och få med sammanlagt fyra bilder till finalen, berättar om hur det gick till när han tog den här bilden:

– Varje år spenderar jag en sensommarhelg i Insjön i Dalarna. Jag brukar låna en roddbåt för att utforska omgivningarna. Ett år noterade jag att en skorsten höjde sig över skogen på andra sidan sjön och bestämde mig för att ta reda på vad som dolde sig där. Efter att följt en liten å kom vi fram till ett övergivet tegelbruk med en övervuxen gräsplan belamrad med gamla bilar.

Från Wikimedia Sverige kommer återigen ett stort tack. Tack till alla fotografer som bidrar med bilder, samarbetsorganisationer som bidrar med data om alla objekt, juryn som bedömer alla bilder, internationella teamet som styr upp allt runt tävlingen och till alla andra som förbättrar texter, ser till att kategorisera och beskriva bilder och ser till att dom kommer till användning i Wikipediaartiklar och på Wikidata. Nu är det bara att ge sig ut igen och fotografera inför nästa års tävlingar.