Konstmånad oktober

Talvine pööripäev av konstnären och illustratören Maria Evestus. Licensierad CC-BY-SAWikimedia Commons.

För att lyfta fram konsten tar vi inspiration av Wikimedia Estland och kör en parallell variant av deras Konstmånad nu i oktober. Vi tar med oss ett par idéer och sätter in dessa i ett svenskt sammanhang och efterlyser konstverk som ännu inte hittat till Wikimedias plattformar. Vilka konstverk med beskrivande data är det som saknas?

Ett konstverk får sin betydelse genom hur det levandegörs i sin omgivning och sedan är historien om den som skapar verket förstås också viktig. Konstnärer bygger på sätt upp en egen katalog under en livstid och verken hamnar sedan på olika sätt i olika samlingar. Verkens historia blir en viktig del i det som kallas proveniensen. Betydande verk berättar något om tiden vi lever i och frågor som berör identitet och samhälle är alltid aktuella.    

Sum of all paintings

Üksildane ükssarvik av konstnären och illustratören Maria Evestus. Licensierad CC-BY-SAWikimedia Commons.

Mallen för att beskriva ett konstverk på Wikimedias plattformar innehåller över 20 grundläggande egenskaper som beskriver objektet. Det går att lägga till fler från Wikiadatas bibliotek av över 10 000 egenskaper och identifierare. När det gäller konstverk går det bra att börja med konstnär, titel, typ, institution, årtal, referens och källa. Så är man igång! 

Det pågår det ett stort globalt arbete för att komma överens om hur konstverk ska beskrivas på bästa sätt för att passa alla krav som  intresserade ställer på beskrivningarna. En bra sida för att fördjupa kunskapen om modeller, strukturer och vokabulär om konst är projektet Sum of all paintings.

Efterlysning av fler konstverk

Viis Punamütsikest I av konstnären och illustratören Maria Evestus. Licensierad CC-BY-SAWikimedia Commons.

De flesta betydande konstnärer och konstinstitutioner finns redan på Wikipedia med egna artiklar. Betydande i det här fallet innebär att de uppnår en relevans som är belagd av trovärdiga källor. Det finns gott om utrymme på Wikimedias plattformar för diskussion om hur man bedömer dessa kriterier också. Konstverken kan beskrivas i olika artiklar och vissa uppnår ibland så mycket relevans så de passar för egna artiklar. Till att börja med så behövs det i alla fall data och information om dess existens.

Därför efterlyser vi nu under oktober verk från samlingar som ännu inte finns representerade på plattformarna. Vi vill öka kunskapen om både konstnärer och samlingar genom att beskriva fler enskilda verk. Tillsammans lyfter vi fram verken i kulturens ljus!

Tipsa oss genom formuläret eller skicka ett mejl med dina förslag till tore.danielsson@wikimedia.se för att synliggöra fler verk ur samlingarna.

Stort tack till konstnären och illustratören Maria Evestus från Estland som har satt licensen CC-BY-SA (erkännande – dela lika) på tre av sina målningar från ett stort och längre konstnärskap!