Lansering av CommonsDB

Hur kan man kolla vilka verk som är i Public Domain och vilka som har öppna licenser? Hur kan vi säkerställa att alla som vill använda dessa verk – forskare, kulturarvsinstitutioner, AI-utvecklare och allmänheten – har tydlig och pålitlig information om deras rättighetsstatus? Dessa frågor står i centrum för projektet CommonsDB. Detta nya initiativ har som mål att bygga ett prototypregister över verk som är öppet licensierade eller i public domain. Wikimedia Sverige är en av de organisationer som deltar i projektet. Våra sammarbetspartners i CommonsDB är Open Future, Europeana Foundation, Liccium och Institute for Information Law vid Amsterdams universitet.

Syftet med CommonsDB

I takt med att digitaliseringen av kulturarvet accelererar, och att AI och maskininlärning blir allt viktigare för kunskapsproduktion, ökar behovet av en infrastruktur för att kunna hantera rättighetsinformation. För tillfället saknas det tillförlitliga register där man enkelt kan verifiera om ett verk är i Public Domain eller omfattas av en öppen licens. Detta skapar osäkerhet för alla som arbetar med att återanvända kulturarvsmaterial, vare sig det är för forskning, utbildning eller kreativt skapande.

CommonsDB är en del av Europeiska kommissionens satsning på Digital Commons. Projektet syftar till att stärka den digitala infrastrukturen för öppna kunskapsresurser. CommonsDB kommer att samla och strukturera metadata om verkens rättighetsstatus och göra informationen tillgänglig via offentliga API:er. Detta i sin tur möjliggör en bred användning i olika digitala miljöer.

Vad kommer CommonsDB att innehålla?

Projektet bygger vidare på det arbete som tidigare har utförts inom Europeana och Wikimedia-gemenskapen, två av de största plattformarna för digitalt kulturarvsmaterial. Projektet CommonsDB kommer att:

  • Genom existeriande teknologi och standarder sammanställa data och göra informationen tillgänglig genom offentliga API:er.
  • Integrera ISCC-koder (International Standard Content Code) och rättighetsmetadata för att förbättra spårbarheten och verifierbarheten av digitalt innehåll.
  • Utveckla maskinläsbara lösningar för att stödja AI-utveckling och digitala arkiv.
  • Tillhandahålla riktlinjer och tekniska standarder för hanteringen av opt-outs och AI-träningsrestriktioner.

Från idé till verklighet

Idén bakom CommonsDB föddes ur Open Futures white paper från 2021, skriven av Paul Keller och Felix Reda . Här föreslog de ett offentligt register över Public Domain-verk och öppet licensierade verk. Deras arbete inspirerade Europaparlamentet att efterfråga och finansiera en pilotstudie kring detta koncept. Nu, med stöd från Europeiska kommissionen, har projektet tagit sin första formella form.

Under de kommande 18 månaderna kommer vi tillsammans med våra projektpartners att ta fram en prototyp av CommonsDB. Arbetet inkluderar en omfattande studie i två delar där både juridiska och tekniska aspekter analyseras. Viktiga frågor att besvara är:

  • Hur kan vi säkerställa att den metadata som registreras är juridiskt korrekt och konsekvent angiven?
  • Vilka tekniska standarder och plattformar kan vi använda för att göra CommonsDB till en tekniskt hållbar resurs, samt hur kan vi se till att projektet blir långvarigt?
  • Hur ska förvaltningen av databasen se ut på lång sikt?

Wikimedia Sveriges roll i projektet

Som en organisation som arbetar för fri kunskap ser Wikimedia Sverige CommonsDB som en viktig satsning för att stärka infrastrukturen kring digitalt kulturarv. Genom vårt deltagande i projektet vill vi:

  • Säkerställa att information om Public Domain-verk och öppet licensierade verk blir mer tillgänglig och användbar.
  • Bidra med erfarenhet från Wikimedia Commons och Wikidata i organisering och användning av öppen metadata.
  • Stödja arbetet med att utveckla policyer och riktlinjer för hur kulturarvsinstitutioner kan registrera och hantera sina samlingar på ett mer transparent sätt.

Vad händer härnäst?

CommonsDB befinner sig i sin inledande fas, och mycket arbete återstår innan det blir en fullt fungerande resurs. Men redan nu är det tydligt att projektet har en stor potential att bli en avgörande komponent i arbetet med att stärka användningen av öppna licenser i Europa. Vi ser fram emot det fortsatta samarbetet med våra partners och vi kommer kontinuerligt under projektets gång att fortsätta dela med oss av kommande insikter och lärdomar.