Nederländska regeringens webbsajt blir fri

denna sida kan man läsa (om man kan nederländska eller kan använda till exempel Google Translate eller Babelfish) att den nederländska regeringens webbplats helt och hållet numera ligger under en Creative Commons-licens, nämligen CC-0, det som motsvarar public domain. (Undantag kan göras för vissa saker som då får en egen skylt.) Svenska regeringens webbplats å andra sidan har inte ens angett vilken licens texten och bilderna ligger under förutom något vagt om ”upphovsrätten” och den anmärkningen ligger under rubriken ”Netikett”. Vid bilderna står det till exempel så här:

Bildrättigheter

Bilderna får användas fritt.
OBS, uppge alltid fotografens namn!
Klicka på länken ”Högupplöst bild”.
Högerklicka därefter på bilden och välj ”Spara bild som…” för att ladda ner bilden till hårddisken.

Vad betyder ”fritt”? Uppenbarligen betyder det inte att man kan låta bli att ange fotografen, vilket betyder att det inte kan röra sig om public domain. Det står inget om att man inte får sälja bilderna vidare, vilket kan tyda på att bilderna ligger under Creative Commons Attribution Share alike-licensen, men eftersom det inte står så rätt ut finns det ingen möjlighet att använda dem till exempel i Wikipedia. Som tidigare nämnts är det bara Miljöpartiet och Piratpartiet som gjort något aktivt val i den här frågan. Men nu finns det ett prejudikat (till) som visar på vart man skulle kunna gå om man verkligen ville.