Historiska museet släpper 60.000 bilder (nästan) fria

I ett pressmeddelande från Historiska museet står det så här:

Historiska museets föremålsbilder är fria för publicering för icke-kommersiell användning. Museet licensierar ut samtliga digitala föremålsfotografier – över 60 000 bilder – med Creative Commons-licenser. Det här är sätt att göra museets föremål tillgängliga för en bred allmänhet.
Totalt handlar det om cirka 63 500 fotografier på föremål, 1200 föremålsteckningar och 264 500 skannade katalogkort eller katalogsidor som man kostnadsfritt kan använda som undervisningsmaterial i skolan, i sin blogg, på den egna hemsidan, i sin forskning eller sina studier, i hembygdsföreningar och församlingar. I nuläget handlar det enbart om bilder som får användas i icke-kommersiella sammanhang. De som tjänar pengar på att publicera museets föremålsbilder måste fortfarande kontakta museets bildbyrå för tillstånd.

Kul att de har upptäckt Creative Commons-licenserna. De förklarar till och med vad licenserna innebär.
Det här innebär att Historiska museet blir det första svenska museet som släpper bilder under en Creative Commons-licens (tror jag i alla fall). Men de är inte först, varken internationellt eller ens i Sverige, med att släppa bilder fria. Första organisation inom ABM-sektorn (Arkiv, Bibliotek & Museum) i Sverige med att släppa bilder fria var Regionarkivet i Göteborg, som släppte ett gäng bilder från 1800-talet av några av fotokonstens föregångare. De släppte dessutom bilderna så fria att de kunde användas på Wikipedia. Det kan inte en enda av Historiska museets bilder.
Men det här är bara början. Nu ser vi fram emot nästa organisation som tar steget. Och frågan är inte längre vem som blir först, utan vem som blir sist.
[Tipstack: Jan Szczepanski vid Göteborgs universitetsbibliotek]