Hur anger man Wikipedia som källa?

Wikipedia blir allt vanligare som källa. Tyvärr är det fortfarande tillräckligt många som tycker att Wikipedia inte är en nog bra källa för att man inte ska ange Wikipedia bland källorna. Jag kan förstå ifall man inte vill använda Wikipedia, men att använda Wikipedia och sedan inte ange det, är inte bara oärligt – det försvårar också grymt mycket för den som vill ta reda på var uppgifterna kom ifrån.

Alltså, ifall du använder Wikipedia som källa, ange det. Det finns många sätt att göra det på, men det lättaste sättet är det här:

1. Gå till den artikel du har hittat bra information i. Ta dagens utvalda artikel (Silvertärna) till exempel: http://sv.wikipedia.org/wiki/Silvert%C3%A4rna

2. Leta reda på länken ”Använd den här artikeln som referens” i menyn till vänster. Den finns under ”Verktyg”. Klicka på den länken. Här hittar du den för Silvertärna: http://sv.wikipedia.org/w/index.php?title=Special:Citera&page=Silvert%C3%A4rna

3. Välj den version av källhänvisning som du använder i resten av din text. Där finns massor av olika metoder: APA, Chicago manual of style, etc. Markera raden under namnet och kopiera.

4. Klistra in den kopierade texten i ditt dokument. Färdigt!

Om du skriver på internet och vill länka direkt till artikeln kan du bara kopiera URL:en till artikeln, men om det är viktigt exakt vilken version du har sett, då rekommenderar jag dig att klicka på länken ”permanent länk” först. Den finns också under ”Verktyg” till vänster. Kopiera sedan den URL som hamnar i URL-fönstret. Den länken förändras aldrig och kommer alltid att peka på den version du vill. Du kan till och med peka på en gammal version om du vill. Gå i så fall in på artikelns historik (genom att klicka på fliken ”historik” längst upp), klicka på det datum och klockslag som du vill se och kopiera den URL som dyker upp i URL-fönstret.

Fråga: kan man ange ”källa: Wikipedia”?
Svar: nej. På samma sätt som det är tokigt att ange ”källa: Nationalencyklopedin”. Vilken artikel har du tittat i? Du måste åtminstone ange artikelns namn, men god sed påbjuder att man länkar till artikeln och helst till den version man tittat på. Om man skriver ”källa: Wikipedia” på internet kan man dock fuska genom att länka till den permanenta länken och sedan dölja URL:en bakom namnet ”källa:Wikipedia”, så att man hamnar på rätt ställe när man klickar på länken.

Fråga: hur gör man när man vill använda en bild från Wikipedia?
Svar: 1) Klicka på bilden. 2) kopiera den URL som dyker upp i URL-fönstret, till exempel: http://sv.wikipedia.org/wiki/Fil:Flag_of_Japan.svg. 3) klistra in URL:en på rätt ställe, till exempel som en länk eller i en bildförteckning. Nu kan du kopiera bilden. Om du vill använda bilden i en blogg till exempel, bör du klicka på bilden igen för att komma till en ren bildsida, som den här: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9e/Flag_of_Japan.svg. Där finns bilden i full upplösning, vilket betyder att den blir snyggare. Det finns många högupplösta bilder.

Fråga: finns det mer jag behöver veta?
Svar: ja, läs gärna vidare på http://sv.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Upphovsr%C3%A4tt