Verifierbarhet och neutralitet – ny film

Klicka på bilden för att starta filmen

För några dagar sedan släppte Wikimedia Foundations ”outreach”-projekt en video i samarbete med Common Craft. Videon handlar om två av Wikipedias hörnstenar: verifierbarhet och neutralitet. Än så länge finns videon på engelska, men eftersom den är släppt under en fri licens kommer det snart att finnas versioner på flera olika språk. Ska vi gissa att svenska kommer vara ett av de första språken?
För den som inte vet vad Wikimedia Foundations ”outreach”-projekt är, så är det en större satsning som WMF gör för att få fler användare att bli aktiva och bidra med innehåll. Den som leder projektet är Frank Schulenburg, som en gång i tiden grundade den första Wikipedia Academy i Tyskland, och som senare var mycket aktiv i att få igång Wikimedia Sveriges första Wikipedia Academy i Lund (2008). Han blev senare anställd av Wikimedia Foundation delvis för sin erfarenhet och sina goda idéer. En inspiration om något, för den som har som mål att bli anställd för att arbeta med Wikipedia.
En av de största satsningarna som outreach-projektet har är en ”bokhylla” med utbildningsmaterial för Wikimedia Foundations olika wikis: två exempel skulle kunna vara broschyrer om hur man laddar upp bilder på Wikimedia Commons eller varför experter bör bidra till Wikipedia. Eller som synes ovan, filmer. Som det verkar kommer Frank mfl att fortsätta att se till så att det görs filmer, men det finns även annat som vem som helst kan hjälpa till med. Kavla gärna upp ärmarna och gör din del!