Bonnier släpper loss!

Bonnier släpper 27 författarfotografier under den fria licensen CC-BY-SA 3.0. Bilderna finns nu uppladdade på Wikimedia Commons.

Bonnier släpper 27 författarfotografier under den fria licensen CC-BY-SA 3.0. Bilderna finns nu uppladdade på Wikimedia Commons.

27 bilder är visserligen inte många. Men se detta i ljuset av att det troligtvis är första gången; den första jungfruliga gången som Bonnier släpper bilder fria och det är då det pirrar som mest i magen … Nu är det bara att vänta och se om initiativet ger mersmak och om Bonnier återkommer med mer material längre fram.

Författarna beskrivs på Bonniers hemsida. Beskrivningarna hos Bonnier är kortfattade men illustrerade. På Wikipedia är förhållandet det omvända: motsvarande författarartiklar saknar som regel bilder men har desto mer textinnehåll. Några författare är dock inte beskrivna i Wikipedia. Så här ser statistiken ut:

Då författarporträtten laddades upp till Wikimedia Commons fanns det artiklar om 20 av de 27 författarna. Fyra av de 20 författarartiklarna var illustrerade. Jag lade sedan in en bild på Anders Palm i hans artikel. Så nu är fem av de 27 författarna beskrivna i Wikipedia med både text och bild.

Hur lång tid kommer det att ta innan författarporträtten som är släppta till Wikimedia Commons koloniserar Wikipedia och befruktar författarartiklarna? Själv kommer jag att bevaka hur landskapet förändras och om några av porträtten slår rot i ordmyllan.

Wikimedia Sverige har haft ett finger med i den här historien … Informera om Wikimedia Commons, väcka medvetenhet om fria licenser, ett par samtal med rätt personer och lite handgriplig hjälp kan vara fullt tillräckligt för att starta processen. Tänk på det nästa gång du stöter på en makthavare i ett medieföretag med tillgång till en massa schyssta pics.