Wikipedia behöver bilder

En bild säger mer än tusen ord. Fast kombinationen mellan ord och bilder är betydligt bättre. När det gäller bilder ligger Wikipedia efter. Inte efter traditionella uppslagsverk, märk väl, där man av platsbrist sällan valt att illustrera mer än en bråkdel av alla artiklar. Nej, Wikipedia ligger efter andra webbplatser, såsom bloggar, Facebook, och Flickr (som har fler bilder än Wikimedia Commons, till exempel därför att de accepterar bilder under ofria licenser). De senaste två åren har det här ändrats, till viss del, därför att det kommit en del stora bilddonationer.
Men bilder är en sak. Vad som ofta behövs är informationsgrafik, alltså sådana bilder som illustrerar en process, eller mekaniken bakom en apparat, eller statistik. Som bilden nedan:

Top hat
Planritning över "Top hat"-övertäckningen

Sådan här information kan ibland vara mycket mer talande än långa beskrivningar. Vissa menar, som journalisten David McCandless till exempel, att bristen på sammanfattande bilder är en stor faktor bakom ”information overload”. Han har därför givit ut en bok där han försöker illustrera stora sammanhang med informationsgrafik, och nyligen pratade han på TED om några av sina fynd.

Men för att återvända till Wikipedia: McCandless har illustrerat Wikipedias drygaste redigeringskrig. Sådana illustrationer kan vara nyttiga för de som har ont om tid men ändå förväntas sätta sig in i hur Wikipedia fungerar. Det här betyder annars att de som läser det här och som kan teckna har goda chanser att få era bilder använda på Wikipedia, och bli sedda av tusentals människor varje dag. Något att tänka på…

1 tanke om “Wikipedia behöver bilder

Comments are closed.