Om Wikipedia vore reklamfinansierad …

Av USA:s 50 mest populära webbsajter är det bara Wikipedia som inte installerar medel för att spåra detaljerad info om sina besökare.

Sambandet mellan konsumtion och kakor?
Sambandet mellan konsumtion och kakor? Foto: Clara. Licens: Creative Commons Attribution 2.0 Generic.

Wall Street Journal har testat USA:s 50 mest populära webbsajter med avseende på kakor och annat smått och gott. Det är bara Wikipedia som inte installerar medel för att spåra detaljerad info om besökarna. Jämför det med Dictionary.com som under testet själv eller genom tredje part installerade mer än 100 olika spårningsverktyg …

Den teknik som en gång byggdes för att göra kundkorgar på webben möjliga har idag blivit ett medel för annonsnätverk att lära sig mer om sina annonsörers potentiella kunder –  alltså konsumenter. När du besöker vissa sajter lämnas små textfiler eller koder kvar på din dator som skvallrar om webbsidor som du har besökt tidigare, ibland för att göra det möjligt för dig som användare att slippa logga in på nytt varje gång du besöker en sida. Men ibland för att få reda på vem du är och vad du är intresserad av så att du kan presenteras för ett riktigt smaskigt annonserbjudande som du helt enkelt inte kan motstå … Ett erbjudande som du nuförtiden inte nödvändigtvis blir av med så lätt. Erbjudandet kan följa med dig till andra sajter du surfar på förutsatt att dessa sajter är del av samma annonsnätverk. Annonsnätverken uttrycker det gärna som att de gör dig en tjänst genom att sortera fram sådant som du är personligen intresserad av …

Följaktligen undrar jag, skulle du vilja presenteras med målinriktade erbjudanden på andra sajter efter att ha läst artiklar på Wikipedia? Jag kan tänka mig några scenarier:

Sök på ”Mammografi” och ”Akrylamid” och konfronteras senare med erbjudanden om … ”canceroperationer”?

Sök på ”Situps” och ”Pilates” och konfronteras med erbjudanden om … ”medel för plattare mage”

Har du fler kreativa exempel?

1 tanke om “Om Wikipedia vore reklamfinansierad …

Comments are closed.