Projekt Internet i Sverige: att söka uppmärksamhet

Hannoverscher Courier

Bild från Wikimedia Commons.

Jag har pratat om Wikipedia och Projekt Internet i Sverige med media ganska mycket den senaste veckan. Expressen, Computer Sweden, Rix FM. Poängen är förstås förhoppningen att ju fler som uppmärksammar det, desto större chans att någon som hör talas om det faktiskt kan komma att engagera sig i att redigera. Naturligtvis är det en försvinnande liten del av de som läser en intervju i Expressen som genast kommer att tänka ”ah, det skulle man kanske kunna hjälpa till med” — de flesta lär tyvärr inte ens slås av tanken, och även om man försöker trycka på vikten av att fler skriver när man pratar med journalisterna är det sådant som lätt försvinner när det mesta man har sagt skall klippas bort. Likväl måste man försöka, och alla tillfällen att kunna förklara hur någon del av Wikipedia fungerar är ett bra tillfälle. I och med att de allra flesta känner till Wikipedia är det, om man själv redigerar dagligen, lätt att börja tro att de flesta därför också vet hur Wikipedia fungerar. Så är tyvärr inte fallet.

Jag har skrivit ett gästinlägg på Wikimedia Foundations blogg för att presentera projektet, och det har rapporterats om det ett par gånger i Wikipedia Signpost, en nättidning om Wikipedia och andra Wikimediaprojekt som drivs av användare på engelskspråkiga Wikipedia. Jag har också skapat en ny blogg, Wikipediabloggen, som bland annat kan användas för mer perifiera eller korta kommentarer kring projektet. Kanske är det ändå en felprioritering att ägna så mycket energi åt att försöka få allmän uppmärksamhet kring det hela, snarare än övertyga enskilda personer om att de borde delta: den personliga kontakten är trots allt så mycket mer effektiv än den offentliga uppmaningen. Det är kul att man lyckas nå ut medialt med projektet. Nu återstår att se vad det leder till.

Tidigare inlägg: Projekt Internet i Sverige, Projekt Internet i Sverige är i gång, Projekt Internet i Sverige: söka, finna, märka upp, Projekt Internet i Sverige: vad behöver vi göra?.