Wiki Loves Monuments behöver arrangörer!

Wiki Loves Monuments är en europeisk fototävling med temat minnesmärken i Europa som kommer att gå av stapeln i september 2011. Tävlingen har initierats av Wikimedia-rörelsen och behöver arrangörer.

Har du hört talas om tävlingen Wiki Loves Monuments 2011? Projektet har bara omnämnts en gång på Bybrunnen i inlägget WLM behöver en ny logga. Annars skulle jag tro att det pratas en hel del om projektet utanför Sveriges gränser.

Wiki Loves Monuments är en europeisk fototävling med temat minnesmärken i Europa som kommer att gå av stapeln i september 2011. Tävlingen organiseras av Wikimedia, rörelsen bakom Wikipedia och systerprojekten. Fototävlingen har tidigare arrangerats i mindre skala i Nederländerna 2010 och var då så framgångsrik att konceptet nu skall utvidgas till att omfatta flera länder i Europa. Även Sverige står med på deltagarlistan. Projektet hade en egen session på chaptermötet i Berlin. Diskussionen dokumenterades (på ett helt fantastiskt vis) i text och i CC-BY-SA licensierad bild av Anna Lena Schiller:

För att det skall bli kött, blod och liv i det här projektet behövs arrangörer – engagerade personer som tycker att det här med fri kunskap till alla är viktigt – eftersom tävlingen kräver en del förberedelser. En del av allt som behöver göras:

  • identifiera och kontakta samarbetspartners som har listor över minnesmärken och som kan sprida informationen om tävlingen. Några direkta kandidater är kulturinstitutioner, fotoföreningar och turistorganisationer.
  • Sätta upp en webbsajt med info om tävlingsregler, aktuell status i tävlingen, som visar en karta över tillgängliga minnesmärken och har en förenklad funktion för att ladda upp bilder till Wikimedia Commons. Många funktioner finns redan idag som enskilda komponenter.
  • Designa, trycka upp och distribuera informationsmaterial om tävlingen.
  • Hitta en jury och sätta upp tävlingsregler som funkar i Sverige.

Varje land behöver hitta sin egen variant av tävlingen, inte minst eftersom lagstiftning är annorlunda i olika länder vilket jag tidigare har beskrivit.

Wiki Loves monuments har en mejllista där alla chapters och deltagare utbyter råd, utvärderar idéer och peppar varandra. Mejllistan sjuder faktiskt av aktivitet. Kolla in arkivet. Men Sverige ligger något efter. Här finns ett mejl riktat till arrangörer i Sverige. Obesvarat – än så länge … Om du vill vara med och blåsa mer liv i projektet så finns projektsidan här.

Så hur gick logotyp-tävlingen? Hur blev Wiki Loves Monuments logga? Här hittar du alla bidrag (verkligen kul att se!) inklusive vinnaren Piece of puzzle monument 2 av User:Lusitana:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f3/LUSITANA_WLM_2011_d.svg

1 tanke om “Wiki Loves Monuments behöver arrangörer!

Comments are closed.