Projekt Internet i Sverige: folk gör vad de kan

Projektet har ju rullat på några månader nu, och mina insatser handlar inte om att personligen förbättra artiklarna utan att försöka skapa förutsättningar för andra att göra det. Hur går det? Tja, om man kikar på kvalitetsmärkningen kan man konstatera att det är ganska lite som händer rent innehållsmässigt. Däremot så finns det andra kategorier där wikipedianerna gör desto mer, som att korrekturläsa och wikifiera, eller lägga till källor där det går lätt och snabbt att hitta sådana på nätet. Det är enkelt, och det kräver inte djupa förkunskaper. Det är en av de fina sakerna med Wikipedia: om folk kan hjälpa till brukar de göra det.

Men vi som skriver på Wikipedia har för det mesta redan våra ämnen som vi försöker bidra inom, och har svårt att få tiden att räcka till för att börja täcka helt nya fält. Det är på sätt och vis också ett sundhetstecken. Vem som helst kan redigera på Wikipedia, men det betyder inte att vem som helst bör rediera alla artiklar. För att bygga ett bra uppslagsverk krävs, trots allt, att personerna som skriver kan någonting om ämnet de skriver om. Alla har vi våra specialområden och sådant där vi kan bidra, men för många är internet i Sverige kanske inte ett av dem. Så vad är lösningen? Förhoppningsvis att få fler som kan ämnet men idag inte skriver på Wikipedia att börja göra det. Jag hyser hopp om att vi skall lyckas med den saken.

Tidigare inlägg: Projekt Internet i Sverige, Projekt Internet i Sverige är i gång, Projekt Internet i Sverige: söka, finna, märka upp, Projekt Internet i Sverige: vad behöver vi göra?, Projekt Internet i Sverige: att söka uppmärksamhet, Projekt Internet i Sverige: vi har en portal.

2 tankar om “Projekt Internet i Sverige: folk gör vad de kan

Comments are closed.