Wikimedia Sverige på Bokmässan 2011‏

En vecka har nu gått efter Bok- och biblioteksmässan i Göteborg, där Wikimedia Sverige sedan flera år medverkat med en monter. I år var mässbesökarna nästan 100.000 om man får tro mässans ledning, ett nytt rekord. Kanske ett uppblåst besökartal, men trångt var det hur som helst i gångarna.

Besökare i montern
Besökare i montern

Föreningen Wikimedia Sverige slog i alla fall rekord i antalet medverkande wikipedianer. Åtta personer deltog under flera dagar. En nionde med barnvagn deltog under den något lugnare torsdagen, då det fortfarande med möda gick att ta sig fram med vagn. Fyra var göteborgare, tre var nedresta från Stockholm, en kom från Linköping och en kom från Skövde. Projektledare var föreningens tidigare ordförande Lennart Guldbransson.

Nytt för året var nyinköpta datorskärmar, som monterades på monterväggen och visade likaledes nytagna korta videofilmer. Trafiken vid budgetmonterns något perifera läge var god, och många fångades in för samtal av wikipedianer i knallgula T-shirts. Ett antal nya redigerare kan vi nog räkna med. Föreningens T-shirts syntes också bra på de fotografer, vilka minst två till antalet ständigt cirkulerade för att ta porträttbilder för biografiska artiklar, antingen för oillustrerade artiklar eller nya och bättre för redan tidigare illustrerade. Hittills har ungefär 200 foton laddats upp på Wikimedia Commons kategori Göteborg Book Fair 2011, och fler lär det bli.

Tecknaren Jan Berglin på bokmässan 2011
Tecknaren Jan Berglin på bokmässan 2011

Bokmässan har hittills varit det kanske mest uppmärksammade årliga tillfället, där Wikimedia Sverige visat upp sig och ökat uppmärksamheten för Wikipedia och dess systerprojekt. Det har internt diskuterats om denna satsning ger tillräcklig utdelning och inget beslut har ännu fattats om närvaro 2012. Dock har det konstaterats att det alltid har varit lätt att rekrytera volontärer till detta projekt.

Föreningens mässdeltagande utvidgas i år med Fotomässan i Älvsjö i Stockholm 18-20 november!

2 tankar om “Wikimedia Sverige på Bokmässan 2011‏

Comments are closed.