Internet i Sverige: vad blir läst?

Vilka artiklar om internet i Sverige är det folk egentligen läser? Det beror förstås på hur man räknar, eller i det här fallet definierar artiklar som har att göra med det ibland något diffusa ”internet i Sverige”. Om vi avgränsar oss till kategorin Internet i Sverige är frågan dock enkel att besvara, tack vare användarna GameOn och Lavallen: då behöver man bara se här.

I skrivande stund är åtta av de tio mest lästa artiklarna i kategorin sådana som kategoriserats som ”bloggare” (enligt principen att personen haft bloggandet som en betydande eller åtminstone uppmärksammad del av sin offentliga gärning). Föga överraskande, kanske – det är namn som syns, syns betydligt bättre än förhållandevis anonyma entreprenörer eller utvecklare. Flera av de andra ämnen där Wikipedia lyckas förmedla kunskap till många är frågor som på ett eller annat sätt hör ihop med piratrörelsen: The Pirate Bay, FRA-lagen, Piratpartiet – artiklar som också i många fall är förhållandevis fylliga och genomarbetade. Lite fascinerande är att se hur högt upp en artikel som Lunarstorm fortfarande hamnar i statistiken. Ett på många sätt centralt stycke svensk internethistoria. Det är inte vår sämsta artikel, men definitivt inte vår bästa heller. Fler än åtminstone jag hade kunnat tro hittar till Internets historia i Sverige också. Den artikel, om någon, borde bli bättre än den är. Men så är den förhoppningsvis på väg dit också: den är bättre nu än när projektet drog igång.

Tidigare inlägg: Projekt Internet i Sverige, Projekt Internet i Sverige är i gång, Projekt Internet i Sverige: söka, finna, märka upp, Projekt Internet i Sverige: vad behöver vi göra?, Projekt Internet i Sverige: att söka uppmärksamhet, Projekt Internet i Sverige: vi har en portal, Projekt Internet i Sverige: folk gör vad de kan.

1 tanke om “Internet i Sverige: vad blir läst?

Comments are closed.