Teknikpoolen

Wikimedia Sverige har det senaste året byggt upp en teknikpool med bland annat kameraobjektiv som föreningens medlemmar och wikipedianer kan låna utan kostnad för att ta bilder och filmer till Wikimedia Commons, den fria mediadatabas där alla filmer och bilder som används på Wikipedia ligger. I fredags utökades vi poolen med ett nytt kamerahus (Nikon D7000) och ett nytt objektiv (Nikon 24-70mm F2.8). Jag kunde inte motstå frestelsen utan lånade utrustningen över helgen för att ta bilder till Wikipedias artiklar.

Den första provturen gick till Landsort i Stockholms skärgård. För mer information om bilderna, och för att ladda ned dom i full storlek är det bara att klicka på bilderna så kommer du till bildsidan på Commons. Och glöm inte, du får använda dom, bearbeta dom och sprida dom vidare! Det enda du behöver göra är att ange upphovsmannen, licensen och sprida bilden vidare under en motsvarande fri licens!

Landsort

Landsort räknas som Stockholms skärgårds sydligaste punkt och sedan 1600-talet varit fyrplats och under lång tid också en viktig militär utpost samt haft en lotsstation. Så sent som under mitten av 1900-talet byggdes stora befästningar insprängda i berget. Det äldre 15,2 cm batteriet och det nyare ERSTA-batteriet.

Lotsbåt

Det gula huset på bilden nedan innehåller en unik mareograf från 1888. Den är en av de åtta mareografer som Oscar II lät anlägga runt Sveriges kuster. Alla bilder jag tog på Landsort finns samlade här.

Lotsbåt

Något som är fantastiskt roligt när man skriver artiklar på Wikipedia är att ha tillgång till historiska bilder som visar hur platser har sett ut tidigare, och hur miljöer har förändrats. Genom olika donationer och hårt arbete bland våra volontärer finns idag många värdefulla historiska bilder på Commons. Samtidigt fortsätter omvandlingen och förändringarna av miljöerna omkring hos. En av de miljöer i Stockholm som förändrats väldigt snabbt just nu är Kvarnholmen i Nacka. En gång en bruksmiljö i Kooperativa Förbundets regi belägen bara ett stenkast från Stockholms innerstad. Så jag tog med kameran dit.

Kvarnholmen

En unik industrimiljö med Havrekvarnen närmast och Makaronifabriken bakom. Bägge husen kommer att bevaras, tegelhuset till vänster att rivas och miljön kommer förändras och omges av nya bostadshus.

Kvarnholmen

En bevarad fasad som väntar på nytt innehåll. Wikipedia behöver också mer innehåll. Varför inte ladda upp dina bilderna till världens största uppslagsverk där de kan ses av tusenstals besökare varje dag istället för att gömma dom på hårddisken eller någon fotodelningssida där de försvinner i mängden? Och varför inte låna utrustning helt gratis från vår teknikpool? Anmäl ditt intresse på lånelistan här!