Fashionabel fotosafari

Rundtur på museet
Rundtur på museet under ledning av Samuel. Foto: Axel Pettersson, CC-BY-SA

Efter några år som Wikipedian har jag insett att fotosafarin kommer i olika skepnader. Det kan vara med bil i Skåne, till gruvor och bruk i Bergslagen, sponsrad av FFKP i Roslagen eller pulsandes i snön i Insjön. Veckans fotosafari tar dock förstapriser i klasserna centralt, överklass och servicenivå!

Som en del i samarbetet med Centralmuseernas samarbetsråd bjöd Livrustkammaren och Skoklosters slott med stiftelsen Hallwylska museet in till fotosafari på Hallwylska museet. Som vanligt när det är fotosafari dyker the usual suspects upp; Prolineserver, ArildV, Ainali, Boberger och LittleGun. Wikipediakändisar som är med för det mesta när det händer nånting. Dessutom var hela kansliet på plats, Jakob, jag och ett stort plus till John som var på plats på kontoret efter att ha jobbat från Bryssel tidigare. Extra roligt den här gången var att det var några helt nya ansikten på plats, dels från Hallwylska museets vänner men också fotointresserade som fångat upp det från annat håll.

Jan fotograferar solitairespel framplockat av Sara
Jan fotograferar solitairespel framplockat av Sara. Foto: Axel Pettersson, CC-BY-SA

Från museets sida var Karin, Sara, Samuel, Assam, Fredrik, Linnea och Magnus med för att guida oss genom alla 40 rum och vindlande trappor och se till att vi inte irrade bort oss bland tavlor, porslin, rustningar och övriga 21 548 objekt. Efter en inledande snabb rundvandring delade vi upp oss och fotograferade det vi var intresserade av och hade god hjälp med att få föremål framlyfta ur montrar och stolar undanlyfta för att inte vara i vägen. Många bilder senare samlades vi i köket och njöt av smörrebröd och jordgubbar innan vi fortsatte fotograferandet några timmar och många bilder till.

Sneda käglor i monter med blänk.
Sned, skev och blänk! Jag hoppas fotografen har förstånd nog att sortera bort den här bilden. Foto: Axel Pettersson, CC-BY-SA

Fotosafari är dock bara den första delen av att bilderna ska komma till full nytta. När bilderna är tagna ska dom sorteras, rätas upp, färgjusteras, vitbalanseras och till slut laddas upp. När det är klart ska beskrivningar skrivas, kategorier läggas till och till slut ska bilderna komma till användning i artiklar. På fredag är det dags för uppföljning till fotograferandet, då träffas vi igen och ägnar oss åt uppladdning och efterarbete. Med hjälp av experterna som jobbar på museet kommer beskrivande och kategoriserande förhoppningsvis att flyta på och många artiklar kommer att få en ansiktslyftning.

Om det är någon som missade safarin i måndags men vill vara med på fredag går det bra. Det som krävs är nyfikenhet, en bärbar dator och en anmälning. Förbättrandet av Wikipedia kommer som en bonus.

1 tanke om “Fashionabel fotosafari

Comments are closed.