Jordbruk i Jönköping

För att ligga så nära Stockholm är det nästan onödigt omständigt att ta sig till Jönköping. Jämfört med resan till Jokkmokk som tog mig genom flera klimatzoner och gav mig både snöhögar och renar visade regnet och rådjuren som svichade förbi utanför tågfönstret att jag trots restiden inte var särskilt långt hemifrån.

Cambridgevält
Cambridgevält. Foto: Peng, CC-BY-SA 3.0

Jönköping, som förutom storheter som användarna LSJ och Tanzania samt en trave tändsticksaskar, är hemmaplan för Statens Jordbruksverk. Dit var jag inbjuden till deras informationsnätverks sommaravslutning för att berätta och workshoppa om Wikipedia. I informationsnätverket ingår webbstrateger, presskontakter och informationsavdelning, och det märktes på frågorna jag fick. -Hur kan ett statligt verk jobba med Wikipedia och se till att artiklar som innehåller information dom är ansvariga för är korrekt, uppdaterad och skriven på ett sätt så att det går att förstå det som står där? -Vad är gemenskapen? -Går det att få ett meddelande när nån annan ändrar i en artikel jag har skapat? Dom två timmar (med fika i mitten) jag hade till mitt förfogande försvann skrämmande fort.

Efter att ha klarat av dom grundläggande delarna, 2001, 284, ungefär 470 000 och 26, tog vi oss an verkligheten och klickade på redigera. Dom flesta klarade med bravur av att skriva nånting på sin användarsida, göra en enkel redigering i en artikel, skapa en länk och titta på kategoriträdet. En tråkig bekantskap under workshopen var begränsningen i hur många konton som kan skapas från en IP-adress. Trots uppmaning att skapa konton i förväg var det många som väntade till sista dagen, och dom som skulle göra det på plats fick beskedet att det hade skapats för många konton redan så den möjligheten var blockerad i ett dygn. Någon hade missat att SUL-koppla kontot och kunde därför inte logga in på Commons när vi skulle ladda upp bilder och kunde inte koppla ihop kontona eftersom det var upptaget på något annat språk.

Trots missödena blev resultatet mycket bra och förhoppningsvis blir det en fördjupningskurs vid ett senare tillfälle. Planerna på att ha delar av internwebben i wikiformat ligger förvisso utanför Wikimedia Sveriges område, men eftersom det är ett underbart sätt att samarbeta hoppas jag att det faller väl ut.