Renvarning på stan

Renstaty utanför Ájttemuseet
Renstaty utanför Ájttemuseet

-En ren!

Och ett gäng till ovanför dikeskanten. Tänk så mycket spännande en kan få se på resande fot.

Anledningen till att jag var på resande fot var Åsa Sundqvist på Ájttemuseet i Jokkmokk. Hon hade läst om samarbetet mellan Wikimedia Sverige och Centralmuseernas samarbetsråd och ville också samarbeta. Att hon dessutom för några år sen försökte redigera artikeln om museet men fick veta av gemenskapen att det inte går för sig att skriva om sitt eget museum gjorde att hon undrade hur andra museer kunde få samarbeta. God vilja, visat intresse och ett framsynt museum med stora, spännande samlingar gjorde att jag tog flyget till Luleå och bil därifrån vidare in i landet och över polcirkeln.

Under några timmars möte diskuterade jag sen med Åsa och några kollegor till henne vad Wikipedia är, vad Wikipediagemenskapen är och hur den fungerar, hur det går till att  bli en del av gemenskapen och hur det går att samarbeta för att både göra Wikipedia bättre, nå ut med den kunskap och den expertis som museet har och på köpet förbättra artikeln om det egna museet. Annat vi avhandlade var upphovsätt, skillnader mellan enaresamiska och skoltsamiska, tillgängliggörande av bildsamlingar och hur svart kaffe egentligen kan vara. Mer konkret kom vi fram till att vi under hösten ska hålla en workshop för hela museipersonalen så att dom därefter kan förbättra artiklar om samisk kultur, personligheter och företeelser. Målet är varken att artikeln om museet ska bli utmärkt eller att personalen ska redigera Wikipedia på heltid utan att den kunskap museet och dess personal besitter ska komma fler tillgodo och att museet ska bli synligare genom att fungera som källa i många artiklar och att det går att illustrera artiklar med forografier från samlingarna. Om sen artikeln om museet aktualiseras och får en ansiktslyftning är det en positiv bieffekt!

Kåta vid Samernas utbildningscentrum
Kåta vid Samernas utbildningscentrum

I samband med mötet på museet passade jag på att hälsa på hos Samernas utbildningscentrum och fick en pratstund med rektorn på skolan. Samernas utbildningscentrum är en folkhögskola inriktad på duodji (sameslöjd), renskötsel och samiska språk. Utbildningen hålls till största delen på någon av dom samiska språken och vi spånade lite på möjligheterna att använda samiskspråkiga wikipedia i utbildningen. Av dom ungefär 4200 artiklar som finns är många skrivna i ett projekt Wikimedia Norge driver, och gemenskapen behöver påfyllning för att bli livskraftigare. Dessutom finns möjligheten att dokumentera sameslöjd, både med bild och film för att förbättra artiklar på alla språk.

1 tanke om “Renvarning på stan

Comments are closed.