Wikimedianer på Wikimania

Wikimaniarapportering från ett annat håll än vad Jakob och John redan förtjänstfullt gjort. Här kommer det några personporträtt från en del av alla Wikimedianer, Wikipedianer, Commonister och andra underbara och märkliga människor jag pratade med under dagarna i Washington.

Från Sverige var vi totalt tio personer som var med. Från Wikimedia Sveriges kontor var det jag, John och Jakob, styrelsen ställde upp med Holger och Jan, övriga föreningsfunktionärer var Lennart och Kristoffer och dessutom var Lars, Einar och Magnus med. Förhoppningsvis har ni redan koll på dom, så dom hamnar utanför det här galleriet så det blir mer plats för dom andra.

Max Klein med piratmålning i ansiktet
Piraten Max, Foto: Maximilianklein, CC-BY-SA

Max Klein träffade jag första gången över en öl i Haifa på Wikimania 2011. Lite sporadisk facebookkontakt under året gjorde att jag hade koll på att han nu är Wikipedian in Residence på OCLC. OCLC (Online Computer Library Center) är en ideell organisation som jobbar för att göra det billigare och enklare att komma åt information. Som en del av det ansvarade dom för en intressant förkonferens om Wikipedia loves Libraries dagen innan Wikimania började. I samband med sitt in residency driver Max ett projekt för att med hjälp av en bot få in auktoritetsdata från VIAF i alla biografier. Kungliga bibliotekets autoritetsdatabas LIBRIS matar VIAF så många svenska författare kommer att få en tydlig avsändare i att dom verkligen är rätt person.

Petr Brož är en hyperaktiv tjeck som också är en bekantskap från Haifa. Under en session där om möjligheterna att motivera till skrivande genom tävlingar kom det fram att han hade vunnit en artikelskrivartävling och bland alla tänkbara priser valt en glasstatyett med puzzlegloben ingraverad i. Förutom att skriva artiklar har han tidigare bidragit med en rejäl bunt bilder från Norge från sin tid som utbytesstudent där. Petrs stora intresse för nationalparker har lett fram till ett memoryspel som finns på Commons för nedladdning och egen tillverkning eller modifiering och anpassning med bilder från närmre håll och förklarande text utan skz och zkt. Under året har han dessutom varit education program ambassador för en klass som skapat artiklar om nationalparker. Med utgångspunkt från en färdig artikel och med feedback från Petr och klassläraren har eleverna skrivit text samt bidragit med egna fotografier till artiklarna.

Sarah Stierch
Sarah Stierch, © Raimond Spekking / CC-BY-SA-3.0 (via Wikimedia Commons)

Sarah Stirch har varit Wikipedian in Residence på Smitsonian Institute och är nu Fellow på Wikimedia Foundation med inriktning på gemenskapen och att minska det gendergap som finns. Ett av dom projekt som nu testas på ENWP är teahouse som är ett ställe för nya skribenter att ställa frågor och få svar av erfarna användare som valts ut för att dom är bra på att guida och ta hand om nya användare. Sarah är dessutom moderator och en av dom mest aktiva på gendergap-maillistan, hon har alltid något nytt uppslag eller bra idé för artiklar som behöver upmärksammas eller projekt som pågår på eller utanför Wikipedia.

Andy Mabbett är en av krafterna bakom QRpedia, den underbara funktionen som gör att den som scannar en QR-kod som leder till Wikipedia inte bara får den artikeln utan får den på det språk som telefonen är inställd på. Han har varit inblandad i MonmothpediA, projektet för att få staden Monmouth i Wales att bli världens första wikipediastad genom att (inom relevanskriteriernas ramar) skriva artiklar om alla bygnader, verksamheter och händelser i staden. Staden självt har installerat fritt och öppet trådlöst nätverk överallt och därefter har dom satt upp över 700 QR-koder så att turister och dom som bor där kan läsa om staden på Wikipedia. Utöver QR-kodsintresset ägnar han sig åt att minska antalet infoboxar genom att se till att dom hålls generella nog att kunna användas i olika sammanhang och utökas med mallar inne i infoboxen om det behövs. I infobox- och mallanpassandet propagerar han för att använda maskinläsbara dataklasstaggar (till exempel <span class=”geo”>) för att göra det enklare för projekt utifrån att använda den data som finns i artiklarna utan att det behövs redundanta uppgifter.

Jon Harald Søby
Jon Harald Søby, Foto: Victor Grigas, CC-BY-SA

Jon-Harald Söby är en norrman som förmodligen är mer i andra länder än vad han är i Norge. Förutom att vara språkstuderande på grånsen till att göra färdigt sin masters har han det senaste året varit wikimediafellow med inriktning att se till att allt som hör till den årliga fundraisingen är översatt till så många språk som möjligt. Förutom att jag träffat honom på Wikimania i Gdansk, Haifa och Washington dom senaste åren kom han till en wikiträff i Sundsvall förra hösten eftersom ”det inte var så långt” från Trondheim…

Lori Phillips är en museei- och GLAM-människa ända ut i fingerspetsarna. Efter att ha studerat museer och kommunikation, varit Wikipedian in Residency på Childrens museum in Indianapolis, GLAM and cultural partnership fellow på WMF lanserar hon nu tillsammans med Pete Forsythe och Andrew Lee the US GLAM Consortium som ett sätt att möta upp den efterfrågan på wikipediasamarbeten som det är i USA för närvarande. Tanken med konsortiet är att hjälpa till att koppla ihop museer på jakt efter wikipedianer med varandra för att koordinera wikipediaresurserna och på ett effektivare sätt ge fler museer möjligheten att samarbeta på ett eller annat sätt.

Maarten Dammers
Maarten Dammers, Foto: Benoit Rochon, CC-BY-SA

Maarten Dammers, eller Multichill som han heter på commons, är en av dom som är ansvarig för löjligt många uppladdningar till commons. Det Maarten är duktig på är att automatisera hopplockandet av metadata och bunta ihop det med en bild och ladda upp det. Och när det väl är gjort för en bild i en serie är det bara att fortsätta tills 80 000 bilder från Bundesarchiv eller 1 000 bilder från Nordiska museet är uppladdade. Utöver batch upload/data ingestion är Maarten en av initiativtagarna till Wiki Loves Monuments, fototävlingen som är inne på tredje året och nu skalar upp till hela världen efter att fått in 12 500 bilder första året (endast Nederländerna) och 165 000 bilder förra året (varav 5000 från Sverige). Ett nytt projekt han är inblandad i är GLAMwiki toolset project. Chapterna i Nederländerna, Tyskland, Storbritannien tillsammans med Europeana samarbetar för att bygga verktyg som enkelt kan flytta mediefiler från GLAM-institutioner till Commons, hålla reda på statistik för återanvändning samt förenkla återanvändning av dom filer som finns på Commons.

Shani Evenstine kom in i wikimediarörelsen precis innan wikimania i Haifa förra året och blev biten direkt. Wikimedia Israel har fått ett rejält uppsving efter förra sommaren och har fått till samarbeten med och donationer från flera olika museer och statliga organisationer. En stor del av deras framgångar är att dom har lyckats bygga upp en bestående gemenskap för att kunna ta hand om det material som tillgängliggjorts och sett till att det kommer in i artiklar och kommer till användning i projekten. Shani var även ansvarig för en paneldiskussion med nationellt GLAM-ansvariga eller GLAM-intresserade från olika länder som jag var med i. Övriga deltagare var Barbara Fisher från WMDE, Lori Phillips från USA, Liam Wyatt från Australien, Fae från WMUK, Noopur Raval från Indien och Adrienne Alix från Frankrike.

Det här är några av dom som utgör Wikipediagemenskapen. Kom gärna på nästa wikiträff och var med du också!

3 tankar om “Wikimedianer på Wikimania

Comments are closed.