Wikiövningar: Karriär med klös – från katt till president!

Dela med dig av dina erfarenheter av hur man levandegör en internwebb. Praktiska och konkreta övningar sökes! Testa även att avancera från katt till president på Wikipedia.
Karriärstege för katt.
Erkännade/Attribution: Bundesarchiv, Bild 183-1989-0722-001 / Junge, Peter Heinz / CC-BY-SA

Har du erfarenheter av hur man får en internwebb/wiki/CMS levande? Med ”levande” menar jag då en kultur där deltagarna, t ex medarbetare, självgående uppdaterar och förbättrar gemensam info/rutiner/dokumentation eller annan digital allmänning.

Jag är speciellt intresserad av praktiska och konkreta övningar/metoder. Medan en del övningar kan handla om att förstå hur man uppdaterar på ett bra sätt och skriver klarspråk kan andra övningar tänkas handla om att motivera deltagarna eller öka nätgemenskapens sammanhållning. Det kan vara mycket enkelt. Här en liten utmaning till läsarna i länkad sidhoppning på Wikipedia: Vad är minsta antal steg för att ta sig från katt till president?

Roosevelt in wheelchair with dog
Roosevelt med hund. Är det månne svårare att avancera från hund till president än från katt?

Redovisa gärna sökvägen i kommentarsfältet!

På svenskspråkiga Wikipedia har vi ju veckans tävling och en introduktion för nybörjare. Det finns även flera goda exempel på hur universitetslärare involverar sina studenter i Wikipedia genom studieuppgifter som relaterar till Wikipedia.

Men hur gör man på mindre wikis och i mindre nätgemenskaper? Tänk till exempel internwebb/wiki/CMS på en kurs, i ett företag eller i annan organisation?

Dina erfarenheter är intressanta oavsett om du har deltagit i en övning eller arrangerat den! Och som sagt, har du erfarenheter från andra system än wikis så är dessa också välkomna. Kommentera gärna. Hur gick övningen till? Var den lyckad? Skedde den i grupp eller individuellt? 

Hälsningar (får man skriva det på en blogg?)
/Anna som fortfarande är intresserad av wiki-pionjärer inom yrkesutbildning,

wiki-skills@wikimedia.se

WikiSkills logga