GLAMorous London

See below for English summaryDeltagare vid GLAMcamp London

Som representanter för Wikimedia Sverige deltog jag och Axel Pettersson under några spännande och lärorika dagar på GLAMcamp i London den 15-16 september. Där diskuterades en mängd frågor om hur Wiki(p|m)edia gemenskapen skall få till bättre samarbeten med arkiv, bibliotek och museer (ABM) och få dessa institutioner att digitalisera och släppa sitt material under fria licenser. På grund av ett sextioårskalas samma helg deltog jag endast under söndagen medan Axel spenderade hela helgen där.

Under söndagen diskuterade vi bland annat hur vi kan bevara det material vi samlar in för evigt(!), kostnader och svårigheter med detta samt lite om möjliga samarbeten för att genomföra detta. Vidare så diskuterade vi även tillgången på ljudfiler och hur vi får tag på fler av dem för att förbättra våra artiklar. Jag fann dessa diskussioner både relevanta och intressanta, men konkreta åtgärder behövs nu tas för att de skall lämna idéstadiet.

Därefter delade mötesdeltagarna upp sig i ett antal olika diskussionsgrupper. En spännande diskussion som Axel deltog i fokuserade bland annat på hur vi kan skapa ett par ”bootcamps” för att lära upp nybörjare som vill arbeta med samarbeten med ABM-institutionerna, alltså skapa en plattform där de som har erfarenhet när det gäller samarbeten med ABM-sektorn kan överföra sina kunskaper till andra intresserade. Ett bootcamp skulle äga rum i USA och ett i Europa och tanken är att de vardera skulle pågå under 3 dagar. Målet är att de ska sättas upp redan i mars eller april nästa år. Om de blir framgångsrika kan även ett avancerat bootcamp anordnas där de som redan har en del erfarenhet och kunskap kan fylla igen de kvarstående luckorna och bli superbidragsgivare. Även ett mentorsprogram planerades och några volontärer tog på sig att arbeta vidare med detta.

Själv deltog jag huvudsakligen i en grupp som började planera en konferens i London i april 2013 kallad GLAM-WIKI 2013. Konferensen kan liknas vid ett Wikimania i miniatyr fast med ett mer avgränsat fokus på samarbeten med ABM-sektorn. Målet är att försöka finna vägar för hur vi kan öka värdet av samarbete för alla parter.

På GLAM-WIKI 2013 kommer både wiki(p|m)edianer och företrädare från institutionerna att delta och totalt beräknas mellan 150-200 personer komma dit. Glädjande nog är lokaler på British Library redan ordnade och nu är fokuset på att få till spännande föreläsningar och workshops, att få dit så många prominenta gäster som möjligt och på andra sätt få det hela så trivsamt och givande som möjligt. Vill du själv eller känner du till någon annan som vore lämplig att bjuda in till konferensen för att hålla ett föredrag eller en workshop så vore det snällt om du skriver en kommentar här om det! Ta gärna en titt här för mer information om du tycker att det låter intressant.

GLAMcamp var spännande, lärorikt och inspirerande och det var fantastiskt kul att träffa många av de personer som jag lärde känna på Wikimania i Washington och diskutera vad som hänt sedan senast samt skaffa en del nya bekantskaper som man tidigare bara mött online. Arbetet pågick under hela dagen, men vi försökte även att få in lite sociala aktiviteter och vi avslutade det hela med lite pubmat och några öl innan vi strosade tillbaka till vårt enorma, och fruktansvärt oorganiserade, vandrarhem.

Vi hörs och ses!

/ John Andersson

As representatives for Wikimedia Sweden me and my colleague Axel Pettersson took part in the GLAMcamp in London on the 15-16th of September. The discussions focused on how to make digital material stored for eternity, and how to get more audio files released under free licenses. These talks were very informative and relevant but concrete measures are still needed to get them of the ground. We also discussed how we could make volunteers even more skilled and involved and the outcome of this was a a concrete work plan and a concept of “bootcamps” for the volunteers. These are planned to take place both in Europe and the U.S. already next year.

I took part in a group that started working on the preparations for GLAM-WIKI 2013 that will take place in London at the British Library in April. I became part of the organizing group and I am very excited about this opportunity as this international conference will be quite large, with around 150-200 people attending, and there is a lot of interesting work to be done. This conference is about partnerships and cooperation between volunteers and GLAM institutions which is of key importance for both Europeana and the Wikimedia movement. This is why it is also central for our Europeana Awareness project as we will be able to reach both volunteers and GLAM staff.

As of now we are looking for interesting contributions for the conference. If you have a presentation that you would like to give or if you are interested in participating in some other way, please send an email to john.andersson@wikimedia.se or daria.cybulska@wikimedia.org.uk. For more information, see http://uk.wikimedia.org/wiki/GLAM-WIKI_2013.

Cheers,

John Andersson