Wiki Loves Public Art börjar!

Uppdaterat 2013-05-02

Ta fram kameran och se till att hålla dina söndagar lediga! Nu drar nämligen Wiki Loves Public Art igång! Om du vill vara med i tävlingen så är du välkomna att komma och ta bilder på hela nio stycken konstmuseer utspridda i Stockholm, Göteborg, Norrköping och Lund, vilka samtliga har samlingar med äldre upphovsrättsfri konst. Det innebär att dina bilder kan laddas upp på vår bilddatabas Wikimedia Commons. Då kan vi använda bilderna i Wikipedias artiklar och visa på all den vackra konsten vi har i våra museer!

Märk väl att olika museer har olika dagar/veckor då vi kan komma och de har alla olika öppettider, så ta en titt på vårt schema på http://wikilovespublicart.se/deltagande-museer/ innan ni beger er ut. Är det några oklarheter så tveka inte att emaila mig eller slå mig en signal.

I Stockholm finns det flera museer som deltar. Vissa museer kan ni besöka GRATIS hela månaden (bara ni säger till i kassan) medan vissa är gratis för tävlingsdeltagare under en specifik vecka (ni kan besöka museerna övrig dagar också, men då får ni betala inträde som alla andra). Söndagarna vecka 19 och 21 samt vecka 22 (onsdagen den 29 maj) kommer vi även att anordna ett litet informellt evenemang på de olika museerna då vi tillsammans går runt och tar bilder, och därefter tar en wikifika på museets café. Vecka 19 börjar vi med Östasiatiska museet. Vecka 21 bär det av till Medelhavsmuseet och vecka 22 betar vi slutligen av Etnografiska museet. Därefter gäller det att ladda upp alla bilderna i tid innan tävlingsslutet den 31 maj! Till samtliga av dessa museer är det max 10 volontärer åt gången som kan komma in gratis under de veckorna, så först till kvarn gäller. Vi ska även försöka få ihop någonting trevligt på Skoklosters slott vilket även det blir under en helg.

Ni kan enkelt anmäla intresse på vår Facebook-sida om ni vill vara med på ett evenemang. Om ni inte är aktiva på Facebook så kan ni självklart även skriva upp er på sidan för Wikiträffar. Det är dock som sagt max tio stycken per gång som kommer in gratis på Världskulturmuseerna, så först till kvarn gäller! På Skoklosters slott och Hallwylska är det dock gratis hela tiden för tävlingsdeltagare i obegränsat antal!

Stockholm är dock inte den enda staden där det kommer att pågå aktiviteter! I Göteborg, som också har ett par deltagande museer, kommer det att anordnas event på bland annat Göteborgs konstmuseum (inträdet är gratis för dig som är under 25 år och för övriga 40 kronor för ett årskort). Det kan även komma att bli ett evenemang på Världskulturmuseet i Göteborg vecka 20 (då har vi gratis inträde även där). Vi återkommer om detaljerna på http://wikilovespublicart.se/deltagande-museer/, på Facebook samt på sidan för Wikiträffar.

Vi har även museer som är med i Norrköping och Lund så om det är någon som känner sig sugen att dra igång något där vore det jättekul!

Kort sagt finns det mycket att se fram emot under maj månad så passa på att besöka några nya museer, bidra till fri kunskap och ta en kopp kaffe eller två i trevligt sällskap!

Nu bär det av! Lycka till!

Mvh,

John Andersson, internationell koordinator för Wiki Loves Public Art