Wikimedia, nu på rikspolitisk nivå

Det är med stor glädje som vi kan meddela att Wikimedia Sverige nu har påbörjat sitt praktiska arbete i politisk påverkan. I onsdags hade vi möte på Sveriges riksdag med riksdagsledamoten Agneta Börjesson från miljöpartiet för att diskutera Wikimedias syn på upphovsrättslagarna och lämna förslag på hur vi anser att lagstiftningen kan ändras för att gynna och underlätta fri kunskap. Agneta Börjesson har, tillsammans med Maria Ferm, skrivit motionen “Kulturell Allemansrätt” och det var genom att vi på Wikimedia uppmärksammade hennes motion som vi fick tillbringa en hel timme på Riksdagen tillsammans med henne och Johan Schiff.

Vår verksamhetschef Jan Ainali lämnade förslag till Agneta Börjesson hur politikerna kan gå tillväga för att genomföra dessa förändringar och vi fick en god respons som svar.

Mötet var väldigt givande och vi har kommit överens om ett fortsatt samarbete inom frågan. Tillsammans ska vi nu arbeta för att få med fler politiker på tåget för att underlätta en framtida lagförändring. Agneta Börjesson kom själv med förslag på hur vi ska gå vidare och vi ser fram emot att nu ha möjlighet att tillsammans med politiker starta diskussion på riksnivå hur vi tillsammans ska arbeta för fri kunskap i samhället. Att vi på Wikimedia tror på vikten av frågan är ju ingen nyhet men att det ändå finns ett starkt engagemang i riksdagen är något som vi blev positivt överraskade av.

Arbetet i sig är långsiktigt men vi är trots det mycket glada för att på så kort tid lyckats träffa representanter från riksdagen för att diskutera frågan, och särskilt glada är vi över den mycket positiva respons vi fick tillbaka. Nu ska vi gå vidare och arbeta för en förändring inom politiken och för fri kunskap.