Söndagen 1 september startar årets upplaga av fototävlingen Wiki Loves Monuments

Sverige deltar i år för 3:e gången i tävlingen som i år kommer att genomföras i mer än 40 länder och av Guinness rekordbok har utsetts till den största genomförda fototävlingen. Detta genom att ta foton av världens kulturarv och ladda upp dem på Wikimedia Commons, där miljontals människor kan se mer av världens kulturskatter.

Den internationella tävlingen presenteras på www.wikilovesmonuments.org

I Sverige har vi liksom i förra årets tävling 3 kategorier av fotoobjekt, byggnadsminnen, fornminnen och k-märkta fartyg. Byggnadsminnen och fornminnen baserar sig på Riksantikvarieämbetets bebyggelse- och fornminnesregister och k-märkta fartyg på en lista från Sjöhistoriska museets hemsida.

Att användas under tävlingen finns sedan listor skapade på Wikipedia och de är nu klara inför tävlingen:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Kategori:Listor_över_byggnadsminnen_i_Sverige_per_region
http://sv.wikipedia.org/wiki/Kategori:Listor_över_fornminnen_i_Sverige_per_kommun
http://sv.wikipedia.org/wiki/Lista_över_kulturmärkta_fartyg_i_Sverige

För att delta i tävlingen och för att ladda upp foton mot Wikimedia Commons klicka på bild-ikonen i listorna.

För att läsa mer om den svenska deltävlingen, se vår hemsida www.wikilovesmonuments.se.

Tävlingen avslutas måndagen 30 september och därefter kommer en svensk jury välja ut 10 foton från den svenska deltävlingen som går vidare till den internationella finalen. År 2012 deltog i den svenska deltävlingen 3327 foton på 1230 unika objekt tagna av 243 personer.

Ta chansen att här under september månad medverka i världens största fototävling och fotografera det svenska kulturarvet och göra dina foton tillgängliga för alla användare av Wikipedia och Wikimedia Commons!!