Gästinlägg: Det är självklart att samarbeta med Wikipedia

Karin Nilsson (foto: Kristina Alexanderson, cc-by-nc-sa 2.0)
Karin Nilsson (foto: Kristina Alexanderson, cc-by-nc-sa 2.0)

[Nedanstående är ett gästinlägg på Wikimedia Sveriges blogg. Författaren heter Karin Nilsson. Hon jobbar som chef för Digitala museet vid Livrustkammaren och Skoklosters slott med Stiftelsen Hallwylska museet.
Följ henne på Twitter. Se henne in action på Digikult.]

Tänk vad det är svårt att skriva om saker man tycker är självklara. Hur ska man argumentera för att det är viktigt att andas? Alla som kan gör det ju redan.

Det här blogginlägget har jag skjutit på av just den anledningen. Jag tänkte skriva om varför Livrustkammaren, Skoklosters slott och Hallwyska museet väljer att samarbeta med Wikimedia Sverige. Den väldigt korta argumentationen är ju ”varför skulle vi inte göra det? Det är ju självklart” Så vart ska jag börja?

Jag börjar i uppdraget: Vårt museiuppdrag är att tillgängliggöra våra samlingar tillsammans med informationen, kunskapen och kontexten om dem. Den stora allmänheten är vår generella målgrupp. Vi är till stor del skattefinansierade och hela vår verksamhet baseras på allas rätt och möjlighet till konst, kultur, kulturhistoria, historia osv. Även om det vore väldigt kul så kan inte alla komma till våra tre museer och även om alla kunde komma till museerna har vi inte möjlighet att visa alla olika berättelser som ryms i samlingarna på ett och samma ställe. Alltså arbetar vi med digitalisering av samlingar och att binda samman information om t.e.x. vem som har använt sakerna och varför.
Gustav III:s mask från mordet på Operan (foto: Erik Lernestål, cc by sa)
Gustav III:s mask från mordet på Operan (foto: Erik Lernestål, cc by sa)

En viktig del av digitalisering är att alla digitala bilder av ska vara fria att använda. Våra bilder är därför licensierade med öppna licenser (samma som används på Wikimedia commons) och man kan själv ladda ner högupplösta bilder från vårt Sök i samlingarna. Men tyvärr har vi för få bilder (ca 40 000 stycken). Vi gör egna insatser som ”massfotografering” då vi hjälps åt, riggar flera fotostationer och fotograferar igenom så många föremål som möjligt. Men det räcker inte. Vi behöver hjälp. Därför ordnade vi förra året, tillsammans med Wikimedia Sverige, ett fotosafari på Hallwylska museet där vi bjöd in alla som ville komma att fritt fotografera i museet. Av samma anledning deltog vi i Wiki Loves Public Art i år då alla som deltog i tävlingen fick fri entré och möjlighet att fotografera vad de ville både på Skoklosters slott och på Hallwylska museet.

Men vi försöker också bidra till Wikimedia. I samband med att Livrustkammaren öppnade en stor utställning om drottning Kristina producerade vi en digital fördjupning om drottning Kristinas brev. Riksarkivet digitaliserade den handskrivna brevsamlingen från drottning Kristina och kardinal Azzolino och Kungl. biblioteket digitaliserade Kristina-forskaren Carl Bildts bok om brevsamlingen från slutet av 1800-talet. Varken brevsamlingen eller boken var tidigare digitaliserad men utgör tillsammans ett rikt forskningsmaterial. Vi har valt att publicera breven på Wikimedia commons för att nå en stor internationell målgrupp av Kristina-forskare och andra fransktalande intressenter. Vi donerar också bilder till Wikimedia commons och bidrar med information i Wikipediaartiklar om våra ämnen. Informationen, samlingarna och bilderna är ju till för att användas och det gör de om de sprids genom Wikimedia. Dessutom lär vi oss nya saker då andra redigerar det vi bidragit med.

För oss är samarbetet med Wikimedia Sverige en självklar del av vår verksamhet. Jag har svårt att förklara det bättre än så.