En ny enklare editor på Wikipedia

I måndags kväll slogs den på för alla, VisualEditor, en ny WYSIWYG-editor (What You See Is What You Get). Nu behöver du inte längre lära dig uppmärkningsspåket som används under huven på Wikipedia, du kan redigera som i vilken ordbehandlare som helst. De flesta kortkommandona är likadana också, Ctrl+K skapar till exempel en länk. I videon nedan kan du se hur enkelt det är att rätta två stavfel.

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=6tXkhdK_M3g&w=560&h=315]

Den stora förhoppningen är så klart att ett vanligt skäl som vi hör för att folk inte redigerar på Wikipedia: ”jag fattar inte hur man skriver, måste man kunna programmera?” helt enkelt bara ska försvinna. Ju fler personer som är inne och redigerar på Wikipedia, desto bättre kommer det att bli. Det låter ganska ointuitivt men är faktiskt styrkan. Det här citatet sammanfattar det väldigt bra:

Wikipedia funkar inte i teorin, bara i praktiken.

Så jag hoppas att du nu också vågar ta steget att trycka på redigera när det är något som du känner att du kan bidra med. Det är numera lika lätt som man kan tycka att det borde vara.

1 tanke om “En ny enklare editor på Wikipedia

Comments are closed.