Skriva på Wikipedia: ”Det här var roligare än jag trodde”

”Aldrig har så många haft så få att tacka för så mycket” är ett citat som inte bara gäller världskrig utan även Wikipedia. Hittills. Wikipedia behöver fler aktiva skribenter. Läs mer om några genomförda Wikipedia-skrivstugor för att rekrytera fler kvinnor som skribenter.

”Aldrig har så många haft så få att tacka för så mycket” är ett citat som inte bara gäller världskrig utan även Wikipedia. Hittills. Wikipedia behöver fler aktiva skribenter. Inte minst behövs skribenter med olika infallsvinklar, erfarenheter och intressen. En källa för rekrytering är till exempel pensionärer, en annan är kvinnor. Detta är en av anledningarna till att Wikimedia Sverige genomför projektet Kvinnor på Wikipedia 2013. Det totala antalet deltagare på alla de Wikipedia-skrivstugor som genomförs runt om i landet inom ramen för projektet verkar landa på knappt 100 stycken. Den stora knorren i knäcken är hur många av dessa som kommer att fortsätta att skriva på Wikipedia även efter skrivstugorna. På Wikipedia gjorde 755 skribenter fler än 5 redigeringar under oktober 2013. Alltså skulle det, såsom tidigare påpekats, göra stor skillnad om bara ett litet antal av skrivstugornas hundratalet deltagare skulle bli aktiva wikipedianer. Kommer det att bli så?

Skrivstugeledare Hannibal har varit flitig med inlägg om kvinnors skrivande på Wikipedia. Själv tänkte jag dela med mig om de skrivstugor som vi arrangerat i Skellefteå.

Första (och andra) skrivstugan i Skellefteå:

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/ee/Skrivledare_%2B_tre_deltagare_p%C3%A5_skrivstuga_f%C3%B6r_kvinnor_i_Skellefte%C3%A5_2013.JPG/640px-Skrivledare_%2B_tre_deltagare_p%C3%A5_skrivstuga_f%C3%B6r_kvinnor_i_Skellefte%C3%A5_2013.JPG
Skrivstugan i Skellefteå 2013-10-28.
CC-BY-SA Enar Nordvik

Så roligt vi hade på den första skrivstugan i Skellefteå! Det kom åtta nyfikna och drivna deltagare: från fyraspråkig 13-åring med mottot “utan musik är livet trist” till träforskare med intresse för vattenupptagning i gran och fur. Intressena spände från ayuruveda till fysik. Tre av deltagarna var medlemmar i nätverket ”Kvinnliga Ingenjörer I Skellefteå Tillsammans” och tre var medlemmar i ett affärsnätverk. En kommunalanställd humanist som ”ser på omvärlden med etnologiska glasögon och finner små vardagsfenomen nog så intressanta som de stora världsfrågorna” satt sida vid sida med en 16-åring och 13-åringen som båda hade för avsikt att skriva om sådant de pluggar om.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/8a/Tv%C3%A5_koncentrerade_deltagare_p%C3%A5_skrivstuga_f%C3%B6r_kvinnor_i_Skellefte%C3%A5_2013.png/320px-Tv%C3%A5_koncentrerade_deltagare_p%C3%A5_skrivstuga_f%C3%B6r_kvinnor_i_Skellefte%C3%A5_2013.png
Koncentrererade.
CC-BY-SA Enar Nordvik.

Fyra timmar rinner verkligen iväg när det finns så mycket att lära och förstå. Vi hann med en kort men intensiv genomgång av Wikipedia och ett par gruppdiskussioner om Wikipedias grundprinciper. Alla presenterade sig på sina användarsidor och fick därmed testa på att redigera. Sista 1,5 timmarna hann deltagarna börja inventera och förbättra artiklar. Faktum är att vi inte hann med så mycket mer än användarsidorna. Artikeln Ester Nilsson blev wikifierad (och någon vecka senare raderad). Det blev två utkast till nya artiklar där det ena först raderades då relevansen möjligen kunde ifrågasättas men senare återuppstod efter en injektion med källor. Det andra utkastet till en helt ny artikel växer till sig i en användares sandlåda. Artikeln Fysik fick ett förbättringsförslag på sin diskussionssida. Och så dök Norran upp för att göra en intervju (reportaget publicerades dock inte på nätet).

Efter fyra timmars skrivstuga var deltagarna inspirerade till att fortsätta och ville spontant veta om dom kunde vara med på nästa tillfälle också. Det gjorde både min medhjälpare Enar och mig mycket glada! Därför arrangerades ett extra uppföljningstillfälle 2014-01-14 då det blev fyra deltagare, varav en var ny. Den nya – en maskiningenjör som jobbar med kvalitet, inköp och logistik – utbrast spontant ”Det här var roligare än jag trodde!”. Under uppföljningstillfället utökades framför allt artikeln Hälsokost men även artikeln Low Carb High Fat redigerades medan artikeln Fysik jobbades med i ”kulisserna”.

 Tredje skrivstugan i Skellefteå:

Under den tredje skrivstugan blev vi 12 deltagare varav majoriteten härrörde från nätverket Ladies Circle. En artikel skapades och 17 artiklar uppdaterades. Det blev artiklar om följande ämnen:

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/de/Skrivstuga_f%C3%B6r_kvinnor_i_Skellefte%C3%A5_2014-02-04.jpg
Skrivstugan i Skellefteå 2014-02-04. Stort tack till Mikke Ejrevi och hans trevliga medarbetare från Campusbiblioteket i Skellefteå som bidrog med lokal, utrustning, datorer, kaffe och te samt ett gott humör.
CC-BY-SA Anna Bauer.

Gabriella Rymark tog initiativet att bjuda in Ladies Circle i Skellefteå till en av skrivstugorna.

Rymark är byggingenjör med en exekutiv MBA i ryggsäcken och har nyligen tillträtt som chef inom fastighetsservice vid Riksbyggen. För ett tag sedan flyttade Rymark hem till Skellefteå från Stockholm ”Jag identifierade då att vi inte har kommit lika långt med jämställdheten i Skellefteå som i Stockholm. Jag har inte tänkt på det tidigare men känner nu när jag är tillbaks att det här måste jag göra något åt. Jag har bland annat initierat Facebook-gemenskapen Skellefteå – en plats för kvinnor med syfte att synliggöra kvinnor och skeva strukturer i Skellefteå”.

Som gammal gamer som har spelat MMORPG är Rymark inte rädd för nätet och var tidigt ute på Facebook. ”För mig är det här att skriva på Wikipedia egentligen inte så långt steg. Jag har bara inte satt mig in i Wikipedia tidigare. Eftersom jag är del av nätverket Ladies Circle, där många inte har min bakgrund och där vi strävar efter att lära av varandra, tipsade jag om skrivstugan eftersom det lät spännande”.

”Två grejer under skrivstugan överraskade mig – att det är enklare än jag trodde och att Evas bidrag blev bortplockat så omedelbart. Som nybörjare kanske man råkar spara för tidigt innan man är klar. Man kunde kanske ha fått en varning först.”

Rymark, varför behövs det fler kvinnor som skriver på Wikipedia? ”Det är innehållet som räknas. Javisst! Men jag tror att det skulle komma fram mer om fler olika ämnen om bland annat kvinnor oftare deltar som skribenter. ”