Hur är det där med öppna licenser egentligen? Vad är det och varför ska det användas? Och när man väl kommer fram till att det är bra och vill använda det, vilken av alla varianter är bäst och fungerar för mitt material och mina samlingar?
”Making writing open is as great as Brad Pitt is. But it’s a secret code” – a haiku definition of #openglam from our #cctolkits sprint
— Creative Commons PL (@ccpolska) 20 februari 2014
Förra veckan var jag i Krakow för att under två intensiva och oerhört produktiva dagar jobba med att ta fram ett toolkit för Creative Commonslicenser för GLAM-sektorn. CC Polen var värdar för evenemanget och tillsammans med sex polacker och två nederländare var det intensivt skrivande och diskuterande från morgon till kväll. Bland det vi skrev var till exempel ett antal fallstudier som visar på hur GLAM-institutioner som har börjat använda fria licenser får ökad synlighet och får hjälp från allmänheten att förbättra sin metadata, en presentation och ett dokument med fördelar av att använda fria licenser. Bland det framdiskuterade som jag väntar på att få se resultatet av är några infographics som ska renritas av den grafiska designern som var med under den aktiviteten.
.@Europeanaeu and @ccpolska event write-up from their #GLAM #CCToolkits Hackathon. Awesome stuff http://t.co/IBLWlBYxCN
— Billy Meinke (@billymeinke) 24 februari 2014
Om någon månad kommer det vi producerade att publiceras på cctoolkits.com, fritt för alla att använda, återanvända och modifiera. Förhoppningsvis kommer det även att leda till att fler tar steget och vågar tillgängliggöra det material dom har som är Public Domain, eller att släppa eget material under fria CC-licenser.
Andra som har skrivit om sprinten:
- Open Data Day, av Joris Pekel, Europeana
- CREATIVE COMMONS GLAM BOOKSPRINT, av Lisette Karlshoven, Kennisland
- Storify från dagarna, sammansatt av Dorota Kawęcka, inne muzeum
- After the “Creative Commons for GLAM” Booksprint, av Alek Tarkowski, CC Polen